НДСВ: Случаят с КТБ показва немарливост от страна на БНБ 15.07 | 17:34

От партията отбелязват, че атаката срещу банката ще се отрази във всяка сфера на обществения живот

От iNews.bg

Ставащото с една от най-големите банки в страната има и ще има непосредствено отражение във всяка сфера на обществения живот, заявиха в официална позиция и от НДСВ.

Според тях от тези дни насетне ще бъдат задавани много въпроси, ще бъдат преиначавани истини, откровено ще бъде заблуждавано българското общество.

"Трябва да имаме предвид преди всичко пътя на парите, влезли в КТБ и излезли от нея. Той ще ни отведе до истината и ще ни даде възможност да се убедим в правотата на един или във вината на друг. Прочитът на обстоятелствата, пред които сме изправени, недвусмислено сочи до граничеща с нехайството немарливост в отношението на управлението на БНБ спрямо КТБ. Пример за това е твърдението на управителя на БНБ за изчезнали кредитни досиета от банковия архив. То показва, че в самата БНБ не са спазени разпоредбите за контрол, съдържащи се в наредба, приета по времето на сегашния управител и подписана от него през 2003 г. Никой досега не е казал кои са лицата, получили огромните кредити, нито дали тези кредити са обслужвани към момента на "възникването на кризисно положение" в КТБ", коментират от НДСВ.

От партията на Антония Първанова настояват още да се даде пълна гласност на доклада на одиторите на банката, за да стане ясно на цялото общество какво е вършено.

Водещи

Най-четени