НДСВ изненадващо се завръща в политиката - прави конгрес и се готви за вот 13.12 | 15:40

"В партията ще има много силни познати лица, но има и много нови, има желаещи да се запишат", посочи Огнян Герджиков

От iNews.bg

НДСВ се завръща на политическата сцена. Това съобщи проф. Огнян Герджиков пред БНТ.

"В партията ще има много силни познати лица, но има и много нови, има желаещи да се запишат", посочи той. И обясни:

"През декември имахме национален съвет, а през януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс отново в политиката. Смятам, че има хора, окито имат добро мнение за това, което направи НДСВ - напомням - основната заслуга за влизането ни в ЕС и НАТО е на НДСВ. Времето, по което НДСВ беше на власт, беше много добро за България".

Според него това може да обърне тренда на политическия живот. Все още не е ясно кой ще бъде председател на партията, това ще бъде решено на конгреса. Ще се реши и дали отцепилите се от движението партии да бъдат поканени да се върнат.

"Ще направим така, че да имаме готовност за избори - завръщаме се в политиката с всички необходими действия и стъпки", каза още Герджиков.

НДСВ бе създадено през 2001 г., когато бившият цар Симеон Сакскобургготски се върна в България и влезе в политиката. На парламентарните избори движението спечели 120 депутатски мандата и направи кабинет с премиер Сакскобургготски, в който коалиционен партньор бе ДПС. Впоследствие НДСВ бе част и от тройната коалиция.

Част от кандидат-министрите, предложени вчера от кандидат-премиера проф. Николай Габровски, бяха министри и при тройната коалиция - Меглена Тачева и Меглена Плугчиева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски също стартираха политическите си кариери от НДСВ. Звездата на Борисов изгря, когато той бе главен секретар на МВР в кабинета "Сакскобурггорски". Борисов бе и част от листите на партията, а Пеевски - председател на младежката организация, преди да се прехвърли към ДПС.

След кабинета на тройната коалиция НДСВ не успя да влезе в парламента и малко по-късно партията преустанови съществуването си.

Водещи

Най-четени