НЗОК не прие дарение, защото противоречало на добрите нрави 27.09 | 19:35

По-добре било събраните пари да се използват за нуждите на пациентите

От Елица Елефтерова

Здравната каса не прие дарение от принтери. Причина за отказа на ръководството е липсата на писмено известяване за дарението, което се явява законова пречка за неговото приемане.

Пациенти са събрали пари и са купили принтери за всички регионални поделения на Здравната каса в страната. От фонда, който много пъти е информирал за финансовите си затруднения, върнаха дарението с аргумента, че противоречи на добрите нрави, съобщава TV7.

Рано тази сутрин микробус, натоварен с 29 нови принтера, паркира пред вратите на Националната здравноосигурителна каса. Служители на фонда обаче не разрешават техниката да бъде разтоварена.

Липсата на принтери принуждава хората да обикалят с часове, за да ксерокопират при подаването на документи. На среща с шефове на регионални каси в страната преди месеци стана ясно, че има проблем с копирните машини. Затова и пациентите събират близо 4000 лв., за да ги купят.

Ръководството на касата отрича да е писмено известено за дарението. Освен тази законова пречка има и други аргументи за отказа. Според тях било по-добре събраните пари да се използват за нуждите на пациентите.

Отпратени с благодарности за добрите намерения, пациентите складират новите принтери в офиса на организацията.

Според закона за здравното осигуряване приходите на Касата могат да се събират и от дарения и завещания, коментират юристи. Пациентите ще търсят решение на проблема, за да може принтерите да се използват по предназначение.

Водещи

Най-четени