НИМХ: Фатално време в петък 13-ти! Проливни дъждове с гръмотевични бури, реките може да прелеят 13.05 | 06:05

Оранжев код за обилни валежи за Видин, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, жълт код за Видин, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали

От iNews.bg

Времето на петък 13 май ще се влоши и ще стане още по-опасно откъм непредвидими прородни явления. За днес критичният оранжев код вече се отнася за 7 области – Монтана, Враца, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области през денонощието поради очакваните значителни валежи, голямото преовлажнение на почвата и високите нива на реките има повишена вероятност за разливи и локални наводнения.

Жълт код за обилни валежи пък е обявен за други 7 обсатти - Видин, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали, където през денонощието също се очакват значителни валежи. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за май, като през деня ще се повишава. Валежите ще продължат и на места, главно в западната половина от страната ще бъдат интензивни, придружени с гръмотевици.

Минималните температури ще са между 11° и 16°, максималните - между 22° и 27°. Преди обяд все още на места ще превалява дъжд, но ще са в процес на отслабване и временно спиране. Облачността за кратко ще се разкъса и намалее до слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа до умерен и временно силен вятър от запад-югозапад.

Над Черноморието преди обяд ще е предимно облачно и все още на места ще превалява дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Около обяд валежите временно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее до слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа до умерен запад-югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-25°. Температурата на морската вода е 15-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините преди обяд валежите ще отслабнат и временно ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 10°.

В събота ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове поради високата влага на места в равнините и котловините ще се образува мъгла. Следобяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между 9° и 14°, а максималните - между 23° и 28°.

В неделя от запад-северозапад с до умерен вятър ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават. Облачността ще е променлива, на места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици. В понеделник ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще бъдат значителни.

Понижението на температурите ще продължи и минималните ще бъдат между 7° и 12°, а максималните - между 17° и 22°.

До края на май времето ще се задържи по-студено от обичайното за месеца, ще има и значителни валежи, прогнозира метеорологът Красимир Стоев, цитиран от Фокус. Около 20 май температурите ще се повишат, но следващите дни те отново ще се понижат.

Още в неделя предстои ново понижение на температурите. В понеделник се очаква да преобладава облачно време, на много места ще има валежи и гръмотевични бури, като в отделни райони валежите ще са значителни, смята синоптикът.

Понижението на температурите ще продължи, по-хладно ще е във вторник и сряда. В четвъртък пък през следващата седмица се очаква валежите навсякъде да спрат, облачността да се разкъса и отново да се радваме на по-слънчево време. Температурите обаче ще се повишат съвсем слабо, каза още Стоев.

След това предстоят дни и със слънчеви часове и с валежи. От синоптична гледна точка времето през май не е аномалия, заяви метеорологът. 

Водещи

Най-четени