НОИ не гласува доверие на бюджета за обществено осигуряване през 2015 г. 28.11 | 14:26

Калфин има ново предложение за възрастта за пенсиониране

От Цанка Донкова

Пректобюджетът на общественото осигуряване за догодина се оказа неприемлив за надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и той бе отхвърлен, съобщава БНР. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите.

Едва трима представители на държавата в надзора са одобрили предложението. Сред тях са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Министър Калфин предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Той смята също, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът ѝ да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

Въпреки че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, той все пак ще бъде обсъден в Тристранния съвет. В понеделник пък на извънредно заседание правителството ще приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, и на Здравната каса.

Минималното увеличение на пенсиите, неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични са били част от причините, поради които бюджетът е бил отхвърлен. Това обясни председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов. Той допълни, че предстои да се мине през тристранен съвет на неприетото. "След това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето", уточни Манолов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин спази обещанието си и внесе ново предложение за нарастване на стаж и възраст от догодина. Той смята, че това трябва да е с два месеца.

"Аргументите са, че в тези варианти, които са подготвени от служебното правителство, които заварих от господин Христосков, по които са работили експерти и на НОИ, специалисти, има три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година е с два месеца за трета категория. Това означава 20 милиона някъде икономия в разходите на бюджета, на практика", заяви Калфин.

Друго негово предложение е хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия в намален размер.

"Може да се въведе едно статукво от 1,4 процента за месец. Моето предложение е за възраст специално да бъде възможността за по-ранно пенсиониране. Различни са вариантите, които могат да се въведат за тези, които нямат възможност да се пенсионират. Едното е да им помага социалната система, за да стигнат до възрастта за пенсия, другото е да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия, естествено до живот. Това ще бъде техен избор", посочи министърът.

За минималната заплата Калфин е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Това е неговото внесено предложение в бюджета на държавата.

Водещи

Най-четени