НОЩ с последна информация за коронавируса 19.11 | 10:16

Участва и кметът а София

От iNews.bg

Националният оперативен щаб провежда брифинг за развитието на пандемията от COVID-19 у нас. Този път в него участват и министърът на образованието Красимир Вълчев, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. Заетостта на леглата за неосложнени пациенти е 46%, а за интензивни - 25%. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на здравните власти.

Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

"Ситуацията в страната е сложна. Виждате, че мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората. Наблюдавам какво се случва в обществените медии относно "зелените коридори". Решението беше широко обсъден с представители на възрастните хора и на магазините за пазаруване не в присъствен вариант, а по телефона", заяви Ангелов.

Първоначално искането на възрастните хора е било да има да коридора за пазаруване в различни часови диапазони. След обсъждане на асоциацията е станало ясно, че те не могат да си позволят подобно нещо. Така се е стигнало до решение за един "зелен коридор". 

"Ситуацията не се различава коренно от тази от миналата седмиа. На база 14 дневна заболяемост България достигна 68 на 100 хиляди, на 13-то място в ЕС. По отношение на смъртността 14 дневна – 14.3% на 100 хиляди. На трето място в ЕС. При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Продължаваме обаче да сме 900 на 100 хиляди", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки", заяви той

Водещи

Най-четени