НПО предложило ареста за снимане на публични личности 08.01 | 16:32

Идеята не била свързана по никакъв начин с МВР, обясни вътрешният министър

От Ивелина Георгиева

Идеята за инкриминирането при снимане не е свързана по никакъв начин с МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев относно спорното предложение за промяна в Наказателния кодекс, свързана със затвор при снимане на публични личности без разрешение.

Това, което неофициално получих като информация е, че това е идея на неправителствена организация, подчерта той.

Министърът коментира и готвените законодателни промени в Закона за националната сигурност.

Той посочи, че създаването на Съвет по сигурността, който ще бъде на пряко подчинение към министър-председателя, ще подпомага работата на Министерския съвет, а президентът и негов представител ще имат право пряко да участват в него и да дават предложения.

Съветът по сигурност ще прави всичко необходимо, за да подпомогне работата на министър-председателя при вземане на решение относно националната сигурност. За да може да функционира добре, Съветът по сигурността ще разполага с три спомагателни звена – аналитично звено, разузнавателен борд и ситуационен център.

Аналитичното звено ще събира цялата информация и в него ще се формулират и дефинират заплахи за националната сигурност, като ще се предлагат и решения, обясни вътрешният министър.

Разузнавателният борд няма да има никакви изпълнителни правомощия, посочи Цветлин Йовчев. По думите му това ще бъде формат, в който ще се осъществява професионалната дискусия за това как поставените цели и задачи от министър-председателя могат да бъдат планирани, осъществени и реализирани.

Ситуационният център ще бъде мястото, в което ще се получава цялата информация при възникване на кризисна ситуация от национално значение и ще се осъществяват връзките с други звена. Като пример за работата на това звено Йовчев даде наводненията в село Бисер, където бяха необходими координираните действия на много министерства и ведомства. "Трябва да има място, в което в реално време да бъде получена цялата налична информация и хората, които имат отговорности по ведомствата, да заседават заедно и да вземат решенията", заяви той.

Водещи

Най-четени