НС прие Бюджета за ДОО 26.11 | 14:10

Майчинските скачат от 310 на 340 лева от 1 януари 2014 г.

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие на второ четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване.
Промените бяха приети с 94 гласа "за", 19 "против" и 18 "въздържал се".

С приетия законопроект минималният размер на пенсията се увеличава от 150 на 154,50 лева от юли 2014 г., възрастта за пенсиониране се замразяването с една година, майчинските скачат от 310 на 340 лева от 1 януари 2014 г., увеличава се и максималния осигурителен доход от 2200 на 2400 лева.

"Все пак 4,50 лева е повече от 0 лева". Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, след като депутатите приеха законопроекта за бюджета за държавното обществено осигуряване по повод критиките от страна на ГЕРБ, че управляващите увеличават пенсиите едва с 4,50 лева от юли 2014 г.

"Да, минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава с 4,50 лева и ние не сме доволни от това, но сме доволни, че се възстановява принципа", коментира Адемов.

Той разкритикува опозицията, че типично в "герберски стил" предлагат замразяването на пенсионната възраст.

Увеличаването на възрастта и на стажа изпреварва значително темповете, с които се увеличава възрастта в страните от ЕС, посочи социалният министър.

В тази връзка е изключително важно да се намери  подходящ механизъм, който да не е зависим от волята на спонтанно попаднали министри в политиката, смята той.

Адемов призова през следващата година да се потърси едно по-високо ниво на съгласие с промените в пенсионната реформа.

Според него големият проблем на българската пенсионна система е ранното пенсиониране.

Българската пенсионна система във вида, в който съществува, продуцира млади пенсионери и инвалидни пенсии, коментира социалният министър.

Относно проблемите в осигурителната система Адемов заяви, че те не са от днес или вчера, а са от много години. Той помоли опозицията да помогне в дискусията, затова как да се предложи модел, който да възстанови доверието и да отдалечи политиците от изкушението да увеличават или намаляват възрастта за пенсиониране.

Според него може да се мисли върху това възрастта да се увеличава спрямо продължителността на живота.
Адемов увери, че с приемането на Бюджета за държавното обществено осигуряване са гарантирани всички увеличения на пенсиите за следващата календарна година.

Водещи

Най-четени