НС прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2019-а 06.11 | 18:52

От БСП не се регистрираха за гласуването, както и обещаха

От iNews

Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса за 2019 г.  "За” гласуваха 108 народни представители, 62 – "против”, а въздържалите се са 10, предаде бТВ.

Заседанието започна трудно и кворумът беше на ръба. Регистрираха се 122 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". 

Както по-рано се заканиха, БСП и ДПС бойкотираха регистрацията и се регистрираха едва по-късно – по време на дебатите.

Управляващите използваха парламентарни хватки, за да ги накажат – поискаха поименна проверка. От мнозинството настояха нерегистриралите се депутати да не получат и парите си за транспортни разходи за деня.

"Нерегистрирането ни за кворум продължава. Няма как с нашите гласове и давайки кворум, да се приемат решения, с които ние не сме съгласни. Парите не ни интересуват. Ние така или иначе сме казали – когато отсъстваме, не искаме заплати", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Опозицията остро разкритикува финансовата рамка на Здравната каса за следващата година с аргумента, че тя няма да предложи по-качествено здравеопазване.

"Преосмисляне на така наречените направления – ето тук няма никакво място за лимити и ограничения, защото сега сме скъпи на триците и щедри на брашното", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на ДПС Нигяр Джафер.

"Системата е болна и ние и обсъждаме един бюджет, който не ни представя никаква сериозна философия за лечението на тази болка", заяви от своя страна Георги Михайлов от БСП.

Според здравния министър с увеличението от 490 милиона лева бюджетът на Касата за догодина е в полза на пациентите, защото ще подобри достъпа им до здравеопазването.

Днес народните представители обсъждат и бюджета за Държавното обществено осигуряване, а утре ще се занимаят с държавния бюджет.

Водещи

Най-четени