НС прие промени в Закона за административните нарушения и наказания 02.10 | 14:45

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти заяви:

От iNews.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания. Те бяха внесени от "Обединени патриоти", предвиждат полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториалните структури на МВР.

Вносителите отбелязаха, че такива наказания вече съществуват в българското право. При второ нарушение извършителят ще бъде задължен да отработи определени дни в полза на обществото в съответните районни пробационни служби. В случай, че не го направи, да бъде задържан от органите на реда. От БСП видяха предизборен популистки ход, въпреки че Смиляна Митова се съгласи с част от мотивите на вносителите:

"Това е предложено наказание за извършване на административно нарушение, а не на престъпление. Няма да реши нито един от поставените въпроси. Няма да доведе нито до намаляване на броя на административните нарушения, нито до увеличаване събираемостта на глобите, нито до реализиране на превантивната функция на предложените наказания. И аз смятам, че влизането на тази точка в днешния дневен ред е чисто предизборен популистки ход".

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти заяви:

"Всъщност БСП е за беззаконието и безнаказаността. Така ли, вие говорите държавата да влезе в своята роля. Ето така ще влезе държавата в своята роля".

Мануил Манев от ГЕРБ изрази съгласие с доводите на "Обединени патриоти" , но според него промените трябва да бъдат обсъдени и направени в широк формат.

"Нали си представяме всички какво може да стане, ако в един сравнително малък град в полицейското управление влязат десет човека за седем дена. Нека минем през една икономическа обосновка, през комисиите, през всички експерти, и да го приемем този закон така, че да е действащ и да не създаде проблеми".

Законодателната инициатива на ВМРО е част от реалното изпълнение на концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромите.

Водещи

Най-четени