НСИ ще стои далеч от правенето на анализи на основата на числата 25.11 | 12:41

Това обеща председателят на института Ренета Инджова

От Кремена Бедерева

Националният статистически институт (НСИ) ще продължава да изпълнява инструментална функция към тези, които правят политика и взимат решения, ще стои далеч от правенето на анализи на основата на числата, защото тези анализи винаги имат своята политическа оцветеност.

Това каза председателят на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова. Тя посочи, че това е начинът, по който националната ни статистика следва европейския статически код за независима и обективна дейност, която не се влияе от политическата конюнктура.

Инджова съобщи, че две споразумения за сътрудничество на НСИ с БАН и с Института по математика и информатика ще поставят значими основи за връзката между статистиката, приложната математика и методите, които биха способствали за развитието на методологията на българската статистиката и поставянето ѝ на последователни научни основи.

Тя изрази мнение, че сътрудничеството на НСИ с математическия институт ще бъде начало, което ще създава ново впечатление за НСИ, че той не работи за политическата конюнктура, а дава само картината за нея. Нека тези, които правят политика, да знаят, че ние в числата влагаме единствено правилен, стриктен, точен, коректен, навременен прочит на явленията и процесите от нашия живот, заяви председателят на НСИ.

Инджова съобщи, че над 350 специалисти са продължили образованието си само тази година по линия на международни програми, работа в Евростат и други международни статистически институции. Ще продължи и възможността за студентски практики в НСИ. По повод международната година на статистиката утре в БАН ще има форум, на който НСИ ще представи виждането си за сътрудничеството в посока на геореферирана статистическа информация.

Председателят на НСИ изрази задоволство от работата на екипа на института през тази година и каза, че на 3 декември Националният статистически съвет ще се запознае с отчет за дейността на институцията, който след това ще бъде представен за оценка в Министерския съвет.

Водещи

Най-четени