НЦИОМ: Бойко Борисов е най-одобряваният политик през февруари 27.02 | 11:56

Дейността на президента Росен Плевнелиев одобряват половината българи

От Деляна Петкова

50% от българите одобряват работата на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. Това показват резултатите от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), цитирани от Агенция "Фокус".

На най-голямо одобрение Плевнелиев се радва от страна на високобразованите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, както и от почти 90% от симпатизантите на партия ГЕРБ, показват още резултатите. От Центъра отбелязват още, че тези данни са на фона на тежката зимна обстановка и усилията на правителството за справянето с нея. По тази причина и президентът не е бил във фокуса на публиката.

От друга страна пък именно премиерът Бойко Борисов е бил определен като политик номер 1 на февруари. Одобрение на работата му декларират 51% от българите. С 4% намалява неодобрението към Борисов, показват още данните.

Първите стъпки на Плевнелиев срещат положителен отзвук сред хората. Неодобрение към действията му са изразили 13% от анкетираните. Сред тях преобладават привържениците на БСП. Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната, показват още данните.

От него се очакват инициативи за намаляване на безработицата у нас, предлагане на мерки за излизане от кризата и за развитието на икономиката (подпомагане на бизнеса, привличане на инвестиции) с цел повишаване на жизнения стандарт.

Сред най-одобряваните политици си остава и българският комисар Кристалина Георгиева. Дейността на Георгиева получава одобрението на 66% от българите, като този дял остава непроменен от есента на миналата година. Така Георгиева за пореден път остава най-одобрявания български политик, работещ в чужбина.

Проучването на НЦИОМ е проведено в периода 3-15 февруари сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Водещи

Най-четени