НЦИОМ: Все по-малко се колебаят за кого да гласуват 09.05 | 19:07

След известен спад на готовността да се гласува, сега се отбелязва покачване

От Филипа Тодева

След известен спад на готовността да се гласува, сега се отбелязва покачване. Тенденцията очерта директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова, предаде БНР. Йорданова очаква около 55% активност, дори малко по-висока. Според НЦИОМ намалява делът на хората, които все още се колебаят за кого да гласуват.

"През последната седмица е настъпил процес на изясняване на позициите при немалко българи. Те са взели своите решения и това говори за едно серизно отношение към изборите и за това, че може да се очаква по-висока активност", смята тя.

Според данните, които официално ще бъдат огласени утре, е налице е свръхмобилизация на твърдото партийно ядро на БСП. Процес на много сериозна мобилизация протича и в ГЕРБ.

НЦИОМ регистрира свръхконкуренция на пет малки партии относно шансовете им да попаднат в следващия парламент. С равни шансове са РЗС, ДСБ, "България на гражданите" и коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал.

По-сериозна е, обаче ориентацията към основните политически сили.

В същото време шансовете на ГЕРБ и БСП не са изравнени и БСП не води пред ГЕРБ.

На първо време и първи прочит разкритията със СРС-тата разколебаха избирателите на ГЕРБ. През последната седмица обаче, събитията и коментарите, които протичат, връщат тези избиратели.

Водещи

Най-четени