На 1 септември първият учебен ден вече се задава 01.09 | 10:58

Учебниците за 7-ми клас са безплатни и се раздават от училището

От Елена Коцева

Вече е първи септември. И неминуемо заедно с първия полъх на есента стартира и подготовката за първия учебен ден. 15 септември със сигурност ще дойде по-бързо отколкото се иска на всички.

Колкото по-малко е детето, толкова по-голямо е напрежението за родителите. А със сигурност изпитанието е най-сериозно за тези, които вкъщи имат първокласник. Затова iNews обиколи, разгледа и сметна.

И изводът, който може да се направи, е, че подготовката за първия учебен ден определено струва – пари, усилия, а понякога и нерви.

По предварителни изчисления един първокласник ще струва на семейния бюджет около 200 лева. Това е сумата, която всеки един родител ще трябва да подготви, ако иска стартът на учебната година да е подсигурен.

Сумата би могла да се намали с около 30 до 50 лева, ако родителите изберат някоя от големите вериги магазини, но тогава ще бъде принуден да купи и по-големи количества.

Учебниците до 7-ми клас са безплатни и се раздават от училището, в което е записано детето. Но това се отнася само за учебниците. Всеки първокласник трябва да има 10 тетрадки с квадратчета и още 10 с редове. Най-добре е да се пазаруват на комплекти. Продават се по 12 броя в един комплект на цена от около 3 лева. Тези тетрадки са с 24 листа. Ако се изберат тези с по 40 листа, сумата става над 3,60 лв.

Подвързиите също са необходими и то не само за тетрадките, но и за учебниците. И тъй като безплатните учебници трябва да се върнат в края на годината, е по-добре те да се подвържат още в самото начало.  Подвързиите също могат да се вземат "на едро” по 25 броя от малкия формат и тогава ще струват пак около 3 лева. Голям формат в същия комплект е над 3,50 лева.

Етикетите също не трябва да се забравят. Единичната бройка е около 10-20 стотинки, а на лист цената им варира между 1,90 и 2,40.

Моливите HB са между 3 и 5 лева.

За един първокласник трябва и сметало – то е около 2,60 лв., острилката и гумичката в комплект излизат 1,19 лева. Комплектите с букви и цифри за първи клас струват най-различно – от 1,55 до 2,39 лв.

И като ще пишат и рисуват първокласниците, ще трябва и комплект от 5 броя четки, блокче и водни боички с 12 цвята. Те ще струват 5 лева, като към тях трябва да се прибави и минимумът на цветни моливи . Тук цените варират от 3,50 до 6 лева. Към това трябва да се натрупват и необходимите неща за часовете по Труд и творчество – цветна хартия, ножичка, линийка, пластелин. В най-добрия случай те ще струват 6 лева.

Друга важна покупка е раницата. Обикновената ученическа раница варира около 30 лева, но в момента са модерни такива с колелца. Те обаче не могат да бъдат намерени за по-малко от 80 лева.

Дрехите за първокласника са още едно важно перо от подготовката. Спортен екип излиза около 50 лева, отделно на това са маратонките, за които трудно могат да се дадат по-малко от 30 лева.  В случая не се отчитат желанията на родителите и децата за марково попълнение на гардероба за часовете по Физическо възпитание и спорт.

Освен това семейството може да реши да поднови детската стая и да отдели специален нов кът за подготовка на домашните и уроците. Това означава, че трябва да се купи бюро, шкаф за учебниците и стол. Така сметката се увеличава с цели 500 лева и то без да се смята евентуалното купуване на компютър.

Дотук с първокласниците, въпреки че не по-различно стои въпросът с учениците в останалите класове. Учебниците и до 7-ми клас са безплатни, но от 8-ми клас нататък те са най-сериозното перо в подготовката за учебната година.

От години успешно работят борсите за употребявани учебници. Купуването им намалява цената от 30 до 50%. Обаче с отлично или добро качество могат да бъдат купени учебници в началото на септември месец, когато още има избор.

След 20-и септември се рискува да има налични само разкъсани и надраскани учебници.

Комплект учебници за горните класове варира между 80 и 120 лева. Най-скъп е комплектът за 8-ми клас, тъй като тогава се изучават най-много дисциплини. Въпреки че в 9-ти и 10-ти клас пак се изучават много предмети, учебниците им са по-евтини.

Най-малък е комплектът по общообразователните предмети за 12-ти клас, когато са отпаднали математиката, химията, физиката, биологията. Така комплектът за абитуриентите ще излезе около 60 лева.

Различните издателства имат и различни цени, затова учебници трябва да се купуват по списък. Най-новите издания обаче за целия гимназиален курс биха стрували между 100 и 150 лева.

Най-скъпи са учебниците по чужд език, особено ако се търсят изданията на Cambridge и Oxford. Един екземпляр, който отговаря на едно ниво, варира между 40 и 45 лева.

Друго сериозно перо са учебниците по професионалните предмети, ако детето завършва такава гимназия (преди време наричани "техникуми” – сега Професионални гимназии). Рядко един такъв учебник пада под 20 лева, но пък той е задължително да се купи, тъй като в края на 12-ти има държавни изпити, които обхващат целия материал. Проверка в специализирана книжарница за техническа и професионална литература показа, че само за професионалните предмети в 9 и 10 клас за тази подготовка се дават 100 лева, тъй като тогава са и най-много предметите.

Допълнително на това, ако детето ви има нужда от повече знания и упражнения, трябва да се закупят помагала по съответния предмет. Техните цени тръгват от 10 лева нагоре. Най-скъпи са помагалата по предметите, по които се държат матури. Така комплект от 2 книжки тестове по Български език и литература струва 34 лева.

Независимо от цената обаче – на пълни или непълни комплекти, на неща за първокласника или абитуриента – българските родители ще купят, каквото е необходимо. С надеждата, че децата им ще ги ползват.  

Водещи