На 102-рия протест поискаха оставката и на Каракачанов 18.10 | 21:57

Хората от „Горубляне“ се присъединиха към демонстрацията срещу правителството и главния прокурор

От iNews.bg

102-а вечер на протестите в София. На площад "Независимост" обстановката е спокойна. Мотото на протеста е "Нас не ни е страх", съобщава БНТ.

Исканията остават същите - оставка на правителството, на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори, машинно и дистанционно гласуване.

Новото на 102-рата поредна вечер на антиправителствени протести е, че демонстрантите поискаха и оставката на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава БНР. Причината - обидна реплика, която той е отправил към протестиращ.

От т.нар. "Отровно трио" заявиха, че утре протестът ще стигне до ново място, което досега не е посещавано.

"В момента сме в заговор какво точно да се направи. Измисляме нови варианти. Нека вече не само Европа, а целия свят да разбере какво става тук - разбиха държавата така, както се разбива врата от БОП-аджии, загубили своя GPS", заяви един от организаторите проф. Велислав Минеков.

Днес към антиправителствения протест се присъединиха и жители на Горубляне, предаде БНТ. Гражданите на софийския квартал решиха да подновят протестите си, които започнаха още преди повече от 2 години. В 16:00 часа те блокираха изхода на София при Цариградско шосе за един час.

Първоначалната им идея беше да шестват до Орлов мост и оттам да се слеят с антиправителствения протест, но тя не се осъществи. Хората от "Горубляне" продължават да настояват за справедливи обещетения за земите им. В петък конституционния съд се произнесе по разпоредбата, свързана със срока за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи, който е 15 години. Според конституционните съдии, до изтичането на този срок собствениците търпят съществени ограничения на правото им на собственост.

Протестиращите от "Горубляне" искат скоро да започне и изграждането на велоалея до Панчарево по протежението на булевард "Самоковско шосе". За всичките си искания местните жители са получили обещания от властта, но до реализацията им така и не се е стигнало, оплакаха се още хората.

Горублянци заявяват още, че настояват за спешна среща с кмета Йорданка Фандъкова, за да обсъдят с нея инфраструктурни проекти, за които настояват, предаде Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени