На 170 страници съдът се мотивира за присъдата на Баретата и сие 20.07 | 13:06

СГС излезе с мотивите към присъдите на групата за наркоразпрострастранение

От Диана Цветкова

175 страници са мотивите на Софийския градски съд към присъдите на Златомир Иванов – Баретата и още 20 души, подсъдими за организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Отделно Златко Баретата и Мартин Димитров отговаряха пред Темида и за подбудителство към убийството на Румен Стефанов – Алф.

Алфа бе разстрелян на 22 септември 2007 г. пред дискотека в Перник, а ден по-късно почина в болница. Според прокуратурата Златко Баретата е бил тартор на наркогрупа, действала на териториите на страната, наричана "Фирмата". Продажбата на наркотици докарвала месечни обороти за милиони левове, твърди държавното обвинение.

През февруари Баретата получи 8 години "на топло", независимо, че прокуратурата настояваше за 17-годишна присъда по обвинението за убийството на Румен Стефанов и 12 години – за ръководенето на "Фирмата".

Той обаче беше оправдан за убийството на Алфа. Сега съдът посочва в Мотивите си, че не е доказано по безспорен начин, че именно Златко Баретата и Мартин Димитров са подбудители към убийствотот на Алфа.

"По безспорен и категоричен начин от събраните по делото доказателства се установява единствено фактът, че на 22.09.2007 г., в гр. Перник около 23.00 часа неустановено лице е простреляло Румен Стефанов – Алф. (...) Ето защо и доколкото една осъдителна присъда не може да почива на предположения, съдът оправда подсъдимите Златомир Иванов и Мартин Димитров", пише в мотивите на състава, председателстван от съдия Петър Гунчев.

При определянето на 8-годишната присъда за наркогрупата съдът е взел предвид смекчаващите вината му обстоятелства като чистото му съдебно минало, доброто му поведение, "изразяващо се както в даване на обяснения, така и в съгласие за приемане на почти всички експертизи по делото без непосредствен разпит на вещите лица".

Влошеното здравословно състояние на Баретата също е взето предвид. Припомняме, че докато течеше делото той бе опериран и остана без простата.

Баретата ще излежи осемте години при първоначален строг режим.

Водещи

Най-четени