На 23 юни България ще е в траур 20.06 | 08:30

Понеделник е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията

От Мая Александрова

23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

"Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той допълни, че това зависи и от факта колко бързо местната администрация ще си свърши работата.

Хората в най-рисковия район на квартал "Аспарухово" са евакуирани още снощи и са настанени при свои близки. Йовчев допълни, че няма пряка заплаха за хората.

През цялата нощ в района е имало дежурни, които са следели за покачването на водите и е имало готовност при необходимост да бъде стартирана евакуация. Извършена е повторна проверка на автомобилите, които са били завлечени от приливната вълна, в ниската част на квартала.

Министърът допълни, че към момента няма допълнително открити загинали в автомобилите.

"Много бързо ще се работи за пускането на средствата от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии", каза още Цветлин Йовчев.

Той допълни, че това зависи и от факта колко бързо местната администрация ще си свърши работата, както и че жертвите от наводненията във Варна са 9 души, от които 2 деца. Един загинал има в района на Добрич.

Обстановката в квартал "Аспарухово" остава тежка, главният булевард е затворен за движение в посока Варна. Трафикът се извършва двупосочно в другото платно.

В района на ул. "Горна студена", който е и най-засегнат, има разрушена къща. Постройката се намира близо до дерето. В дъното на улицата има смазани автомобили, наноси от кал, изкъртен асфалт, дрехи, обувки и покъщнина на хората.

Има десетки екипи на областното управление на "Пожарна безопасност и защитата на населението", жандармерия.

Спасителните екипи продължават огледите в засегнатите райони. В страни на основният бул. "Народни будители" има засегнати къщи и автомобили, част от тях са качени един върху друг, други са затлачени в калта. Продължава да се стичат реки от вода от горната зона на високата част.

"По последна информация жертвите на наводненията във Варна са 9, от които 2 деца, a трима души са в неизвестност", каза областният управител на Варна Борислав Гуцанов.

По думите му най-сериозният проблем е невъзможността на техниката, да навлезе в малките улици на града, но няма опасност от втора приливна вълна.

"Абсолютно всички средства на държавата трябва да бъдат вкарани в употреба в този момент, за да бъде прекратен този кошмар. От 22.36 снощи цялата Българска армия се е включила в операцията. На място е министърът на отбраната Ангел Найденов, командващият на флота, вътрешният министър Цветлин Йовчев от вчера е на мястото на трагедията и ръководи операцията, министърът на транспорта Данаил Папазов също е тук. Всичко, което е възможно като сили и средства на министерството на транспорта се използва. Цялата техника е тук. Министър-председателят Пламен Орешарски е тук във Варна. Максимално бързата реакцията от негова страна, както и на всички министри и всичко, което е възможно ще бъде направено. Има готовност хеликоптер да се включи. Цялата възможна техника също е изкарана. По-големият проблем е, че тя не може да влезе в по-малките улици, но всичко е успяло да се отпуши, което е най-важното, за да няма втора приливна вълна, тъй като това можеше да доведе до неописуема трагедия”, каза още Борислав Гуцанов, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени