На 25 април пускат метрото в отсечката „Младост - Цариградско шосе“ 10.04 | 15:39

През тази година предстои цялостния ремонт на 15 подлеза в София

От Ивелина Георгиева

От 25 април софиянци ще могат да пътуват с метро в участъка "Младост"-"Цариградско шосе", тъй като той ще бъде пуснат предсрочно. Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, след като инспектира строителните работи по строежа на метрото в района на Централна гара.

Участъкът "Младост"-"Цариградско шосе" е с дължина 2,2 км. Той включва две метростанции и първият най-голям буферен паркинг за 1 300 автомобила.

Тази сутрин (10 април) е било пуснато първото пробно влакче в този участък, посочи столичният кмет.

Проектът за метрото върви към изпълнение на ускорените срокове - през септември ще бъде пуснат и втория метродиаметър, надява се Фандъкова.

Проектът за метрото е интегриран комплексен проект, тъй като заедно с него се изграждат и пътните настилки, улиците и подлезите, коментира кметът на София.

Тя инспектира ремонтът на подлеза, които свързва двете гари - Централната автогара и жп гарата при бул. "Мария Луиза". Дълги години той беше в окаяно състояние и се беше превърнал по-скоро в градска тоалетна. Кметът на община "Сердика" е трябвало периодично да го чисти, за да не се завъждат зарази.

Сега този подлез е реконструиран и е почти готов - основно заради строежа на метрото. Подлезът ще бъде и изходът от метростанцията в района на Централната гара, а за изграждането му са отделени 200 хил. лева от парите за проекта за метрото.

Фандъкова се надява всичко да бъде готово заедно с метростанцията и това да стане до лятото.

След две седмици започва цялостната реконструкция на подлеза на НДК. Тя ще се прави поетапно, за да не се затваря за движение, увери столичният кмет. Около 1,8 млн. лева ще струва цялостната му реконструкция и се очаква да бъде готов с пускането на втория лъч на метрото.

Подлезът при Музея "Земята и хората" е третият, който се реконструира със средствата от проекта за метрото и вече на практика е почти готов, увери още Фандъкова.

Програмата за ремонти на подлезите в София продължава. За миналата година общината е ремонтирала 15 подлеза и се очаква през настоящата година да са още толкова. Десет подлеза ще бъдат ремонтирани на бул."Ботевградско шосе" и още няколко на бул."Гео Милев" и бул."Ситняково".

500 хил. лева са заделени за ремонта на подлези от бюджета на общината.

Най-четени