На 85% финансиране от Касата ще разчитат болниците по време на извънредното положение 06.04 | 13:02

При лимитирането на дейностите се очаква да икономисат средства, казва Горанов

От iNews.bg

Нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата с COVID-19 предлагат управляващите, предаде БГНЕС.

"За този период финансирането се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще, и от извънболничната помощ, и от денталната. Защо 85%? Защо не 100%? Направена е преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения”, обясни в парламента финансовият министър Владислав Горанов, където участва в дебатите по актуализацията на държавния бюджет.

Горанов бе категоричен, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз (БЛС) и предстои да бъде въведен след преподписване на Националния рамков договор (НРД). В момента темата се обсъжда и на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"По този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира (частично отмени – бел. ред.) принципа, на който обичайно функционират договорните партньори на НЗОК”, обясни Горанов. 

Водещи

Най-четени