На 99% е изпълнен проектът за пълен воден цикъл на Смолян 29.12 | 16:17

От Силвия Стоядинова

На 99% е изпълнен проектът за пълен воден цикъл на Смолян, финансиран от програма ИСПА на Европейския съюз (ЕС) и държавния бюджет, съобщи ръководителят на проекта инж. Цвети Калустян.

Към днешна дата почти всичко е изпълнено, като до цялостната подмяна на канализационните и водопроводни мрежи остават 350 м канализация и 50 м водопровод.

Става дума за две трасета, които обаче попадат в частни имоти, а собствениците им не разрешават да се извърши изкоп за полагане на нови тръби.

Очаква се общината и фирмата по строителен надзор да намерят решение на проблема, за да може всичко с полагането на тръбите да приключи.

Няколко улици в Смолян, които бяха разкопани по проекта, още не са асфалтирани, но веднага при по-сушав период, разбитата настилка ще се асфалтира.

Машините за полагане на асфалт са готовност и при затопляне и засушаване на времето ще се положи асфалт.

Очаква се възлагането и на допълнителни дейности по проекта като рехабилитация на всички водоеми за питейна вода в Смолян, включително и ново строителство, съобщава Фокус.

Общата дължина на новоположените водопроводи и канализации в Смолян е 56 км.

Напролет ще се извърши допълнително полагане на асфалт по всички новоасфалтирани улици в града и ще се премахнат всички язви и хлътвания. Капаците на канализационните шахти ще се нивелират според нивото на шосето и няма да има издадени или хлътнали, обясни още ръководителят.

Водещи

Най-четени