На БСП им остават още две обещания за изпълняване 04.11 | 16:57

Всички останали от социалните са изпълнени с актуализацията на бюджета, смята Нинова

От Кремена Бедерева

До края на мандата ни остава да изпълним две обещание от социалната политика - разкриване на 250 хиляди работни места, което е предвидено да стане за четири години, и въвеждане на семейно подоходно облагане - планирано за втората половина на мандата, посочи тя.

Всичко останало от социалните обещания на БСП е изпълнено с актуализацията на бюджета за тази година или е заложено в бюджета за 2014 г.

Бюджетът за 2014 г. е най-социалният за последните десет години поне.

Това заяви заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова на пресконференция след днешното заседание на Националния съвет на БСП, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че за социални придобивки ще се израходват 12 млрд. лева, което ще се отрази на близо 3 млн. души. Нинова съобщи, че на заседанието си днес Националният съвет на БСП е подкрепил бюджета за следващата година и дава мандат на ПГ на Коалиция за България да гласува "за" проекта.

Тя отбеляза, че актуализирането на пенсиите по т.нар. "швейцарско правило" от 1 юли догодина и намаляването на потребителската такса при личен лекар на 1 лев ще засегне 2,2 млн. пенсионери.

Увеличаването на тавана на пенсиите ще се отрази на 13 хиляди пенсионери, а замразяването на стажа и възрастта за пенсиониране - на 15 хиляди души. Нинова посочи още, че 279 хиляди души ще усетят увеличаването на минималната работна заплата, а 40 хиляди майки ще получат увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете от 310 на 340 лева.

С разширяването на кръга още около 60 хиляди души ще получат енергийни помощи, отбеляза още Корнелия Нинова. Повишаването на детските добавки за второ дете ще се отрази на 270 хиляди деца, а увеличена помощ от 217 на 240 лева ще получат 23 500 деца с увреждания.

Коледни добавки за пенсионерите ще има, продължават разговорите в какъв размер и на кои групи пенсионери, каза още Нинова.

Водещи

Най-четени