На Богоявление патриарх Неофит прогони злите сили с водосвет 06.01 | 12:14

Той освети бойните знамена на Българската армия в присъствието на президента, председателя на парламента и премиера

От Ивелина Георгиева

Патриарх Неофит освети бойните знамена и знаменитите светини на Българската армия пред паметника на Незнайния войн.

Ритуалът по освещаването бе извършен в присъствието на президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков и министър-председателя Пламен Орешарски.

Патриархът поръси със светена вода бойните знамена под звуците на тържествен кабанен звън на храма "Св. Александър Невски".

В словото си дядо Неофит заяви, че Чинът за освещаването на знамената на Българската армия е част от древния християнски обичай с осветената на Богоявление вода да се поръсва за благословение целия богомолен народ за очистване от греховете и прогонване на вражеските сили.

"Воините са важна част от този народ, призвани да бранят живота, честта и вярата на своите сънародници. За да изпълняват достойно този свой дълг те се нуждаят от особена сила и подкрепа от Бога – Господаря на небесното воинство, които Българската православна църква всекидневно изпросва за тях", каза той.

Изпросването на Божието благословение за запазване на мира в страната и за защита на Отечеството е свято дело за всеки християнин, продължи българският патриарх.

Той призова "представителите на трите сили в държавата - Църква, армия и светска власт – заедно с едно сърце и една уста да отправим молитва към Бога, Който просвещава, освещава и укрепява всички човеци, да утвърди в сърцата на нашите сънародници мир, съгласие и братолюбие!"

Осветени бяха бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия "Г. С. Раковски”, няколко военни формирования, както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.

Преди ритуалът по освещаването патриарх Неофит отслужи Велик водосвет пред храма "Св. Александър Невск".

Заради тържествения ритуал бяха въведени ограничения за движението в центъра на София около паметника на Незнайния войн.

Водещи

Най-четени