На Бъдни вечер се събираме на кадена семейна вечеря 24.12 | 09:15
Трапезата и нечетният брой ястия
Днес, 24 декември, православният свят отбелязва Бъдни вечер – един от най-важните семейни празници, предхождащ Рождество Христово. Денят, познат още като Малка Коледа или Суха Коледа, е посветен на подготовката на дома за раждането на Божия син. Традициите съчетават християнското смирение с древни народни вярвания за здраве и плодородие.
Символиката на Бъдника
Централно място в празничната нощ заема Бъдникът. Според обичая, младо дърво – обикновено дъб или круша, се отсича и донася в дома, за да поддържа огъня в огнището през цялата нощ. Преди да се постави в огъня, в дървото се пробива дупка, която се пълни с масло, тамян и восък.
Огънят е символ на живота и на светлината, която Иисус Христос носи на човечеството. Народното вярване гласи, че докато огънят гори, край него се събират починалите предци и самата Божия майка. По искрите от пламъка стопаните гадаят за бъдещата реколта – колкото повече са те, толкова по-богата ще бъде годината.
Трапезата и нечетният брой ястия
Вечерята на Бъдни вечер е последната от Рождественския пост, затова всички ястия на масата задължително са постни. Традицията повелява те да бъдат нечетен брой – най-често 7, 9 или 11. Числото 7 символизира дните от седмицата, 9 е продължителността на бременността, а 11 напомня за броя на апостолите без Юда Искариотски.
Задължително на трапезата присъстват:
Варен боб и сарми с ориз;
Ошав от сушени плодове;
Мед, орехи и чесън;
Пълнени чушки и баница с тиква.
Орехите имат специално значение – след вечеря всеки член на семейството разчупва по един. Ако ядката е здрава и бяла, годината за човека ще бъде успешна и изпълнена със здраве.
Обредната питка е най-важният символ на масата. Тя се замесва рано сутринта, като в някои региони все още се спазва традицията за използване на "мълчана вода" – вода, донесена от девойки, които не са промълвили дума по пътя. Хлябът е кръгъл, изобразяващ цикличността на живота, и често е украсен с форми от тесто, символизиращи ралото, житните класове или къщата.
В питката се поставя сребърна пара. Този, на когото се падне парата, се смята за благословен с най-много късмет през идната година. Първото парче от хляба винаги се отделя за Богородица и починалите членове на семейството.
Трапезата се прекадява с тамян от най-възрастния мъж, за да се прогонят злите сили. Според традицията, масата не се раздига след края на вечерята, за да може "Божията майка да се нахрани".
Водещи
-
Интензивен е трафикът в цялата страна днес, а започва и влошаване на времето
Полицията извади допълнителни екипи на терен
24.12 | 17:59
-
Над 2,4 милиарда деца в 195 държави: Дядо Коледа скоро ще донесе първите подаръци
Според NORAD Дядо Коледа официално е започнал своето пътешествие около света. Първата му...
24.12 | 17:40
-
Зимни условия и празничен трафик: АПИ с важни указания към шофьорите
Ограничението не се отнася за превозните средства, извършващи обществен превоз на пътници.
24.12 | 17:20
-
Изграждат станции за зареждане на електромобили по „Тракия“
Срокът за завършване на проектите е между 12 и 30 месеца
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Най-вкусните джинджифилови сладки
А за да останат меки, има един таен трик - резенче ябълка в кутията, в която ще ги съхранявате
24.12 | 11:59
-
Какво да присъства на трапезата на Бъдни вечер
Насладете се на коледната магия като разгледате тези чудни ястия:
24.12 | 10:16
-
Мъж внесе спестяванията си в банка в Горна Оряховица и предизвика пожар: По банкнотите имало нафталин
При пожар в банков клон в Горна Оряховица са изгорели 30 000 лева
24.12 | 13:00
-
"Спиритис България": Поколението Gen Z почти не консумира спиртни напитки
За младите хора алкохолът не е част от социалния ритуал, както при по-възрастните
24.12 | 12:45