На Велики четвъртък Иисус Христос събира Тайната вечеря 13.04 | 09:57

Синът господен привиква учениците си и им казва, че някой от тях ще го предаде

От iNews.bg

На Велики четвъртък църквата отбелязва изключително важно събитие в живота на Христос и в живота на всички християни по света. Това е Тайната вечеря, чрез която Господ Иисус Христос установява тайнството евхаристия или причастие – тайнството на тайнствата, чрез което християните могат да вкусят от самата плът и кръв на Иисус Христос. Те могат да станат едно цяло с него и живи членове на църквата христова. Това тайнство е установено именно на Тайната вечеря, когато Той събира своите ученици и преди да извърши самото тайнство обявява, че един от присъстващите ще го предаде. Всички започват да се питат "Кой?", "Дали аз?", припомни пред БГНЕС библейското сказание богословът Стефан Илчевски.

Иисус казва, този който топне заедно с мен в паницата, той ще ме предаде. Юда е този, който се оказва, че топи заедно със Спасителя. Той му казва стани и върши каквото си намислил. Юда напуска трапезата и след това Спасителят извършва тайнството евхаристия. За пръв път Той сам със собствените си ръце причестява своите ученици и заповядва християните да извършват винаги това, когато се съберат за негов спомен до края на света. Наистина християните по време на всяка литургия в неделен и празничен ден извършват светата евхаристия.

Второто събитие е случилото се след Тайната вечеря. Спасителят с учениците си отива на Елионската планина. Там той се отделя с няколко ученици да се молят в Гициманската градина. Моли ги усилено да се молят за него. На няколко пъти ги вижда заспали и това леко го натъжава. Той вижда, че те не разбират какво се случва, леко ги укорява. Това го прави, за да добият смирение, а не за укор, защото те са немощни хора. Те не могат да оценят събитието, което предстои.

Не след дълго в Гициманската градина нахлуват войници. Те са предвождани от Юда, който целува Иисус Христос и му казва: "Радвай се рави", а Спасителят му отговаря: "Юда, ти с целувка ли предаваш своя Учител". Това всъщност е уговореният знак, който трябва да покаже на войниците кой е Иисус Христос и че този човек трябва да бъде заловен.

Спасителят е заловен и през цялата нощ е съден. Той е воден при първосвещениците, след това при Пилат. Той е съден, бичуван и осмиван. Облечен е с червена дреха и трънен венец вместо корона. Удрян по лицето, което е увито с кърпа. Всичко това се случва в нощта не четвъртък срещу петък.

Тази част от живота на Спасителя се предава чрез богослужението. Тогава се четат всички 12 откъса от Евангелието, които предават именно какво се случва през тази нощ – страданията на Спасителя, бичуването, извеждането пред народа и предаването му на сутринта на велики петък за разпъването му, въпреки че самият Пилат не намира никаква вина в него.

Водещи

Най-четени