На Витоша царяло бездействие относно сигурността на туристите 11.08 | 18:29

Позицията е на коалицията "Природата за хората и регионите"

От Андриян Георгиев

От гражданската коалиция "Природата за хората и регионите" обвиняват дирекцията на Природен парк (ПП) "Витоша" в закъснялост на мерките, които е трябвало да се предприемат за предотвратяване десетките инциденти и 5 смъртни случая на Витоша, съобщават от пресслужбата на гражданската коалиция.

От коалицията посочват още, че всички тези нещастия се били случили поради липса на елементарни предпазни парапети на опасните места, "нещо толкова нормално и обикновено".

"Какво пречеше на администрацията на парка да отдели една малка сума от почти 4-те млн. лв., усвоявани от 2009 г. насам, за да не се случват повече инциденти? Съобщението за поставените предупредителни табели ни връща назад в годините, когато слагането на табелки и ограничителни знаци в паркове, градинки и населени места се беше превърнало в партийна политика, която предизвикваше презрение и насмешки. Някъде там в годините е застинало и ръководството на дирекцията на ПП "Витоша” – да се хвалиш, че поставяш табели. Щеше да е смешно, ако не е жалко", се посочва в позицията на коалиция "Природата за хората и регионите".  

От коалицията категорично настояват незабавно да се поставят обезопасителни парапети на всички опасни обекти и места в ПП "Витоша".

Според "Природата за хората и регионите" опасните места са:

1. Боянски водопад – пътеките и площадката да бъдат обезопасени с парапети;

2. Пътеката над Боянското езеро към Боянския водопад – задължително да бъдат сложени предпазни парапети на скалата с хубавата панорама;

3. Пътеката от Комините към Кикиш да бъде обезопасена с парапети или въжета;

4. Пътеката под Драгалевския лифт от бай Кръстьо до Междинна станция да бъде обезопасена и маркирана, тъй като там непрекъснато се случват инциденти между байкъри и пешеходци при намалената видимост от храсти и завои;

5. Пътеката от Драгалевци към Алеко на много места е ерозирала и хлъзгава, там също се случват инциденти, и трябва да се насипе и обезопаси;

6. Мостовете на пътеката от Алеко към Бистрица са изгнили;

7. Дървените скари около и на "Морените” са изгнили.

Това било най-малкото, което трябвало да се свърши, за да няма тежки инциденти.

"Обезопасяване, наблюдение и превантивен контрол на най-посещаваните места са начините за ефективно управление, а не поставянето на безсмислени табели. Всъщност това е един елементарен опит да се спаси директорът на ПП "Витоша" Тома Белев от освобождаване поради мизерното състояние на парка, несвършена работа и поредицата тежки инциденти", завършват от гражданската коалиция "Природата за хората и регионите".

Водещи

Най-четени