На Коледната трапеза слагаме бразилска или румънска пуйка 18.12 | 07:45

Произведените в регламентирани кланици пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%

От Кремена Бедерева

Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа ще се предлагат и румънски, но качеството е в българските, категоричен е доц. д-р Митко Лалев, завеждащ секция  "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора.

В интервю  за БТА той казва още, че макар и в ограничени количества,  българските пуйки се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без  използването на отпадъчни продукти. Животните се хранят само с  натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри.

Произведените в регламентирани кланици  пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%.  Едната от тях е фермата към Селскостопанска академия, която ние  стопанисваме, другата "Евровърхът" в Стара Загора, а останалите  са частници, които колят животни за пазарите. Ето защо е  изключително трудно да се намери едра, добре угоена и качествена птица, отгледана в България, която да не е "навъртяла" хиляди  километри, преди да стигне до коледната ни трапеза.

Българската пуйка се отглежда с  истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни  продукти. Храним животните само с натурални зърна, просови  кюфтета, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много  по-добри. За разлика от вносните, които идват от Европейския  съюз например, да не говорим за тези от САЩ и Бразилия.  

Себестойността на една пуйка, с нашите цени на  фуражите, е 7 лева на килограм, на дребно. В началото на  декември обаче те бяха по 7 лв/кг, а сега навсякъде са по 6  лв/кг. Не знам на каква цена се внасят пуйките от чужбина, но  тази на българските, е нереално ниска.

Водещи

Най-четени