На Св. Анна започва повратът в природата 09.12 | 09:24

Младите жени и бременните не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно

От Кремена Бедерева

На 9 декември Българската православната църква почита зачатието на Богородица от нейната майка – света Анна.

Тя е смятана за закрилница на семейството и майчинството, на девиците и вдовиците. Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, че той се смилил над тях и изпълнил молбата им.

Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". След девет месеца – на 8 септември, се родила бъдещата майка на Иисус.

В народните обичаи 9 декември е свързван и с поврата в природата и новото начало. Според обичая момите засяват в плитък съд, обикновено ново гърне, пшеница с вода и наричат: ако до Васильовден покълне, момичето ще се омъжи през годината.

Младите жени и бременните не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.

Именници са всички, носещи името на св. Анна и неговите производни (Анушка, Аника, Анелия, Анита), както и Теменужка (Нуша), и Ян(к)а.

Най-четени