На Станишев и 6,3 млрд. евро за АЕЦ „Белене“ са му много 23.01 | 10:23

Много станаха опроверженията на Бойко Борисов, категоричен е лидерът на БСП

От Филипа Тодева

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че дори цената от 6,3 млрд. евро за строежа на АЕЦ "Белене" е завишена.

Станишев държи на тезата, че това е крайната цена за АЕЦ-а, като по думите му тя била потвърдена от генералния директор на руската компания-изпълнител "Росатом" Сергей Кириенко, още през 2010 година.

Цената на централата е препотвърдена и вчера в отговор на кашоните с документи, които извади министър Делян Добрев и според които реално АЕЦ "Белене" ще струва над 10 млрд.евро.

"Нямам намерение да коментирам Делян Добрев, който носи отговорност за тежкото състояние на българската икономика", категоричен бе той пред bTV.

Преди 2 дни Делян Добрев представи пред депутатите в парламента договора с германската компания РВЕ (RWE) и причините, поради които тя е излязла от проекта АЕЦ "Белене". За "находката" съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Става дума за договор за конфиденциалност с РВЕ за проекта за нова атомна централа.

В книжата пише, че РВЕ декларира, че при учредяването на смесеното дружество, ще покрият акционерния си капитал в размер до 10 милиона евро.

Станишев призна, че не е виждал документите.

"Твърде много станаха опроверженията на Бойко Борисов и неговото управление. Преди няколко дни комисарят по енергетика опроверга заявленията на ГЕРБ, че те са против Белене, но са за АЕЦ "Козлодуй". Той каза, че ако България иска да стои 7 или 8-и блок в Козлодуй, трябва да предприеме действия, което не е направено. Такова решение изисква няколко години. За стигне Козлодуй до нивото на Белене са нужни 7-8 г. ГЕРБ хвърля прах в очите на хората", заяви лидерът на социалистите.

Станишев припомни, че до преди две години Борисов яростно защитаваше "Белене", споменавайки цена 6,3 млрд. и каза, че без "Белене" ще внасяме ток от Турция.

Според него вариантите за промяната в мнението на премиера са два - външен натиск или интереси на др видови производители.

Водещи

Най-четени