На Шипка: Хиляди почетоха героите 25.08 | 14:56

От Ани Романова

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов - "див чутовен връх", където български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България." Това каза в словото си днес на връх Шипка президентът Румен Радев, който участва в националните тържества по повод отбелязването на 141-годишнината от Шипченската епопея.

По думите на държавния глава и днес хиляди сънародници са тук, на този връх, за да си припомним как от кървавия мъх е разцъфтял най-светлият национален идеал.

Според президента през последните десетилетия е било сторено немалко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време.

"Но както преди няколко месеца - сред мартенския сняг, тук отново сте хиляди, посочи президентът, и както Вазов казва, с вашето присъствие на този легендарен връх, вие строшавате "на клеветата зъбът".

Хиляди се събраха днес на връх Шипка, за да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея. Сред официалните гости, наред с президента, бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, политици, народни представители, кметове, общественици.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

По-рано днес Радев се включи в туристическия поход към връх Шипка с едночасов преход рамо до рамо с посетителите на тържествата.

На Паметника на свободата архиерейският наместник на Габровската епархия протойерей Руслан Личев, в съслужие с габровски свещеници, отслужи заупокойна панихида в памет на героите, загинали за свободата на България.

В 20,45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово и ще произнесе слово в прослава на героите, загинали за свободата на Отечеството, съобщава БТА.

Водещи