На българите нищо не ни е наред 13.01 | 15:00

Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите

От Мая Александрова

Българите ставаме все по-бедни, по-болни, по-прости или неинтелигентни, по-нещастни и все по-малко на брой. Това заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

За тази своя констатация ученият цитира данни от Евростат, излезли наскоро, според които 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.

По повод на обявеното от медии, че България е на 14 място в света по интелигентност, проф. Иванов заяви, че това не е вярно и според него страната ни е в 14-та група по интелигентност - с 94 Ай Кю, според ранглиста с методиките за изчисляване на коефициента на интелигентност, предаде БТА. Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа, коментира проф. Иванов.

По думите му, това е така, защото у нас има най-много неграмотни хора - 70% от безработните в България, са неграмотни по данни на статистиката.

"Според европейски статистически институти 39,4 процента от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват", заяви Петър Иванов. Той добави, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям.

Водещи

Най-четени