На изпроводяк – Плевнелиев окичи с орден немския и френския посланик 01.10 | 12:52

Дипломатите, подкрепили протестите срещу кабинета "Орешарски", получиха най-висшето държавно отличие

От iNews.bg

На изпроводяк държавният ни глава Росен Плевнелиев връчи ордени "Стара планина" - Първа степен, на бившите посланици на Германия и на Франция у нас Матиас Хьопфнер и Филип Отие.

Дипломатите, подкрепили протестите срещу кабинета "Орешарски", получиха най-висшето държавно отличие за заслугите им в развитието на двустранните отношения на техните страни с България.

Предложението за награждаването им беше направено от служебното правителство на премиера Георги Близнашки на първото заседание на кабинета.

Президентът Плевнелиев изтъкна, че отличията са признание за личния принос на посланиците за развитието на двустранните отношения с България. Той подчерта активния политически диалог, които имаме с Германия и с Франция, активните търговско-икономически връзки, развитието на отношенията в културата и образованието.

Държавният глава заяви, че отличията са и акт на признание за важната роля на Германия и на Франция за укрепването на демокрацията и гражданското общество у нас.

"През тези пет години посланик Хьопфнер беше не просто един активен, професионален, достоен посланик, той беше истински и искрен приятел на България, на българското гражданско общество, част от него", каза президентът Плевнелиев. Президентът отбеляза, че когато става въпрос за болезнени за нацията ни реформи посланик Хьопфнер винаги е имал смелостта, гражданската позиция и приятелското отношение към България да посочва ясно проблемите в медийния сектор, за начина, по който се управлява политиката и се взимат решенията у нас, за върховенството на закона.

"Нека този орден бъде признание за ролята на Франция в укрепването на демокрацията, гражданското общество и на европейския дух в България, роля, която вие достойно отстоявахте в качеството ви на посланик у нас", се обърна президентът към посланик Филип Отие.

1401879"Ако нещо в последните две години ме кара да се гордея - това не е нестабилността, не е, че България ще има пет правителства за две години, а е активното гражданско общество на България, което е продемократично, проевропейско, което е готово да отстоява своята ценностна система и своето разбиране за върховенство на закона, за правила, за солидарност и справедливост, за работещи институции", каза Росен Плевнелиев.

Нека си пожелаем на изборите в неделя мъдрият български народ да гласува за стабилност, да гласува отново за демократичния европейски път, избран от българските патриоти и общество и нека заедно да работим така, че България, която има толкова силен потенциал, в толкова симпатични, образовани и достойни хора, да намери своя верен път, а и хората да видят резултати от европейската солидарност, каза държавният глава.

Като отбеляза, че става въпрос за изпълнение на професионалния дълг при дипломатите, бившият германски посланик Матиас Хьопфнер изтъкна, че част от тези професионални задължения в двустранен план и в рамките на партньорството в ЕС са допринесли за поддържането на общата ценностна система в Съюза, основните стълбове, на която са върховенството на закона, свободните медии, активното гражданско общество.

По думите му подкрепата, разбуждането, еманципацията на гражданското общество в България не е било просто нещо, което му е близко на сърце, а е било най-напред и най-вече въпрос на професионална солидарност.

Посланик Филип Отие благодари, че връчването на ордените на двамата дипломати беше обединено в една церемония, защото те споделят една и съща симпатия към България и за визията й за ЕС.

Да не забравяме, че в мандата си Матиас Хьопфнер се намеси неведнъж във въпроси от характера на вътрешната политика и неведнъж се наложи правителството да му припомни, че трябва да си знае мястото.

Хьопфнер не пропусна да коментира и въпроса с медийната свобода у нас, като дори ни напътстваше да приемем закони за свободата на печата.

В интервю за iNews немският посланик дори си призна, че познавал Иво Прокопиев и "знаел кой какво прави".

1401874

Водещи

Най-четени