На изчезване 13.03 | 07:12

Селата във Видин и региона съвсем скоро няма да ги има

От Мая Александрова

Над 80 от селата във Видинския регион са пред изчезване, сочи статистиката. Над 80 от общо 132 села във Видинския регион имат под двеста жители. Част от местата се очаква в близките години да бъдат заличени от картата на страната.

Видинският регион е един от тези, в които има най-голямо обезлюдяване наред с областите Габрово, Велико Търново и Враца.

Във Видинско е и най-високата смъртност, а в допълнение голяма част от хората предпочитат да
емигрират в чужбина.

Област Видин е с най-малко население в страната - малко над 99 000 души. През последните десет години населението във Видинско е намаляло с близо 24% или с близо 31 000 души, съобщи директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова. Причините за това намаление са отрицателния естествен прираст, изселването на населението вътре в страната и не малък процент емигрирали в чужбина.

Силно влошена е й възрастовата структура на населението, само 15% от жителите са на възраст до 18 години и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита статистиката.

Най-малкото село в областта е Шипикова махала в община Бойница и е с население от двама жители, отчетоха след преброяването от статистика. Това е и първото село, което се очаква първо да изчезне в близките години.

В село Каниц и Граничак живеят съответно девет и десет души. В Каниц няма ток и вода и хората носят вода с кобилица от чешмата, строена през 1924 г. Къщите са изоставени и се рушат. В Граничак пък има 10 жители, а в Бояново - 11.

В балканските малки населени места на община Белоградчик като Върба, Крачичир, Пролазница, Сливовник и Струин дол пък живеят от 12 до 20-ина жители. В селата Бояново и старото село Орешец, община Димово живеят съответно 11 и 9 жители.

В последните две години от картата на България поради липса на жители бяха заличени две села във Видинско.

От 25 октомври 2012 година е заличено село Халовски колиби в община Бойница. През август същата година от картата изчезна и село Бостаните, община Чупрене. Село Бостаните е възникнало край река Върбовка заради плодородната земя, която се обработвала на малки парцели, бостани. Поради шепата население, Бостаните се водело махала на съседното село Върбово. В Бостаните никога не е имало ток, водопровод, дори и улици, уточни кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

"През 1926 година в с. Върбово са живели 1358 души, от които 83 в Бостаните", разказва местният краевед Олег Дамянов.

Последният жител на Бостаните починал през 2004 г.

При преброяването на населението през 2001 г. роденият през 1924 г. Йордан Петров се оказва човекът-село. Много рядко слизал до общински център Чупрене, изминавайки близо 10 км пеша, живеел в самота и сам си месил хляб, разказват от близкото село Върбово.

Постепенно Бостаните западало. В годините от него се изселили цели фамилии, които отнесли със себе си дори строителния материал от къщите. Днес в селото могат да се видят 5-6 къщи, необитаеми и изкорубени, обрасли в гъсти храсталаци и дървета.

Във Върбово сега живеят 95 души - предимно възрастни хора.

Според статистиката в цялата община Чупрене за последните десет години населението се е стопило до малко над две хиляди души.

Обезлюдяването на Видинския край е тенденция в последните години, коментират експертите. Областта е не само най-бедната в Европейския съюз, но и с най-малобройно население в страната, предаде БТА.

Водещи

Най-четени