На имотния пазар в столицата има нов хит 15.06 | 10:40

Партерите се търсят в затворените жилищни комплекси или в кооперации, които са оградили прилежащите си зони на сградата и зелените площи са им добре поддържани

От iNews.bg

Жилищата, разположени в партерни етажи, стават все по-търсени, а в затворените комплекси са истински хит. Това смятат столични брокери. Според тях хората по този начин се опитват да си осигурят повече спокойствие в пандемията, уточнява Монитор.

По думите на Полина Стойкова, управител на една от големите посреднически имотни агенции, партерите се търсят в затворените жилищни комплекси или в кооперации, които са оградили прилежащите си зони на сградата и зелените площи са им добре поддържани.

"Възможността обособяването на малко дворче компенсира обстоятелството, че имотът иначе се намира на най-ниското жилищно ниво на сградата", обяснява тя.

"При ваканционните имоти още преди пандемията клиентите предпочитаха партерните апартаменти основно заради по-ниската цена. После обаче разбраха, че е предимство да имат повече площ, за да си сложат столчета пред имота, например. Освен това при охраняем ваканционен комплекс няма никакви проблеми със сигурността и на партерните етажи", добави Стойкова.

Тихомир Цаков потвърждава наличието на по-висок интерес към жилищата на партерен етаж.

"В момента партерите са станали доста актуални. Причината е, че при определени условия може да се ползват част от прилежащите площи на сградата. В ситуация на пандемия това е предимство. Основно такива имоти с обособено дворче се предлагат в затворените комплекси", пояснява той. Според Цаков интересът към партерите, за да се отвори магазин, вече силно се ограничава от развитието на онлайн търговията и доставките до вратата на клиента.

През последната година около 2 пъти се увеличил интересът и към редови къщи с площ от около 200 кв. м, разполагащи със собствен двор от около 100 кв. м, отчитат още от софийските посреднически агенции. Брокерите обаче предупреждават, че купувачите на имоти на партерните етажи трябва много да внимават на какви оферти попадат. Немалка част от този тип недвижимости, обявени за продажба, са със статут на ателиета, търговски обекти и дори гаражи. Това би донесло проблеми за купувачите и излишни разходи за промяна на статута им, доколкото въобще е възможен подобен вариант.

Според друг столичен брокер - Наско Атанасов, в затворените комплекси партерните жилища с дворче вече са доста предпочитани. "За това и на някои цената им е по-висока, но разликата е под 5%, защото минусът е все пак разположението на първия етаж. Иначе рядко купувачите звънят за имоти на партерен или последен етаж в стар блок. Дори при оферта на пазарна цена подобни апартаменти стоят на пазара и по половин година. На практика за такива жилища (на най-ниския етаж) идват определени клиенти - основно те са по-възрастни семейства или хора инвалиди. Последните етаж пък се купуват основно заради по-ниската цена, и то при условие че покривът е ремонтиран. При течове никога не се съгласяват на сделка, защото не искат да влизат в допълнителни разходи", пояснява брокерът.

Тихомир Цаков също смята, че последните етажи продължават да са пренебрегвани, основно заради проблемите с занемарените покриви и общите части във входовете в многофамилните жилищни сгради в столицата.

"Тези имоти се купуват само ако се продават на цена под средната за района и по този начин клиентът спестява пари, които да инвестира в ремонти", смята брокерът.

Около 700 са обявите за продажба на апартаменти, разположени на партерен етаж, сочи справка в сайта за продажба на имоти.

Най-малко - само 90, са офертите за едностайни. При тях исканите цени варират от 22 500 евро за имот от 27 кв. м "на зелено" в кв. "Връбница-1" до 176 000 евро за ателие от 88 кв. м, завършено през миналата година в кв. "Лозенец".

Обявите за двустайни на партера са около 320 и са от 34 000 евро за маломерно жилище от 40 квадрата в "Банишора" до 200 000 без ДДС за 73 кв. м апартамент в "Изгрев". Офертите за тристайни от сегмента също варират в широки граници от 63 000 за ЕПК апартамент в "Люлин-5" до 350 340 евро за 104 квадрата в "Лозенец".

Предложенията за 4-стайни на партера са от 83 000 евро за 100 кв. м панелка от 1985 г. в жк "Овча купел-1" до баровски имот от 163 квадрата, с вътрешен двор и гараж и обявена цена от 398 000 евро в кв. "Манастирски ливади".

Водещи

Най-четени