На пето място в света сме по темп на застаряване на населението 11.06 | 16:20

Доброто здраве на населението е основна предпоставка за икономическо и социално развитие и е от жизнено важно значение за всеки човек и обществото като цяло

От iNews.bg

Едно от основните предизвикателства на 21-ви век в глобален план и в Европейския съюз е застаряването на населението и, съответно - застаряването на работната сила. По данни на ООН, България е на пето място в света по темп на застаряване на населението, посочват от Българската стопанска камара /БСК/.

Увеличаващата се възраст на работещите е предизвикателство за всички, още повече, че с напредване на възрастта се увеличават хроничните незаразни болести (ХНБ) сред населението, в т.ч. и сред работещите. Доброто здраве на населението е основна предпоставка за икономическо и социално развитие и е от жизнено важно значение за всеки човек и обществото като цяло, изтъкват от работодателската организация.

В тази връзка, Българската стопанска камара е разработила Наръчници за адаптиране на работните места и дейностите към специфичните потребности и възможности на хора с хронични заболявания.

Наръчниците се отнасят до три от най-разпространените хронични заболявания сред работната сила (хипертония, диабет и хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ). Те съдържат методически насоки и указания, като предоставят информация за: разпространение на ХНБ и тяхното значение за общественото здраве; рискови фактори, свързани с работната среда, съществуващото законодателство по безопасност и здраве при работа, европейски политики и добри практики; резултати от анкетно проучване на потребностите за адаптиране на работната среда; характеристика и статистически данни за заболяването; организация на медицинското обслужване; условия на труд при съответното заболяване и последици от заболяването; оценка на риска и неговото управление - промени в организацията на работния процес, компенсаторни и предпазни мерки, медицинско обслужване, обучение; промоция на здравето и работоспособността.

На 15 юни, от 14.00 ч., в двучасов безплатен уебинар експерти в областта на здравеопазването ще представят възможностите пред социалните партньори, мениджърите, специалистите по човешки ресурси при въвеждането на политики и практики за осигуряване на работна среда, съобразена със специфичните изисквания и потребности на работещите с хронични заболявания.

Целта е да се обучат, информират, консултират и подпомогнат мениджъри и специалисти по човешки ресурси, по безопасност на труда и службите по трудова медицина, синдикати, работници и служители от целевите групи от предприятията за: внедряването в тяхната практика на разработените препоръките и указанията залегнали в Наръчниците и представяне спецификата на разработените в тях иновативни инструменти и модели; обучение и консултиране по разработените Наръчници за адаптиране на работните места и дейностите към специфичните потребности и възможности на хора с хронични заболявания; практическо внедряване на иновативни инструменти за адаптиране на работните места и дейностите към специфичните потребности и възможности на хора с хронични заболявания.

Водещи

Най-четени