На посещение у нас пристига министърът на туризма на Израел 23.07 | 08:37

Стас Мисежников ще посети мястото на взрива на летището в Бургас

От Кремена Бедерева

На посещение у нас пристига министърът на туризма на Израел - Стас Мисежников. Той ще посети мястото на взрива на летището в Бургас, където ще проведе възпоменателна церемония.

Стас Мидежников ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Според израелски медии целта на визитата му е запазване на връзките между България и Израел в сферата на туризма след атаката в Бургас.

Израелският външен министър Авигдор Либерман ще се опита да убеди външните министри от ЕС, които ще заседават в Брюксел, в списъка на терористичните организации да бъде включена шиитската фундаменталистка групировка Хизбула, съобщи израелският вестник "Джерусалем пост", цитиран от БТА.
В интервюта за най-гледаните политически предавания на американски телевизии премиерът Бенямин Нетаняху отново бе категоричен, че Иран и Хизбула стоят зад атентата в Бургас, допълва БНР.

"Иран и Хизбула са осъществили атаки във всички тези страни - Кения, Кипър, Тайланд, Индия. Една седмица преди случилото се член на групировката, който беше арестуван в Кипър, призна, че задачата му е била да подготви терористичен акт срещу израелци, които слизат от самолета и след това биват атакувани. Точно същият модел. Така че ако обобщим - след като Хизбула, подкрепена от Иран прави това в Кипър по-рано, този начин на действие се повтаря и в България".

На директния въпрос на водещия дали ще бъде атакуван Иран, израелският премиер отговори: "Няма да навлизам в детайли за това какво ще направим или няма да направим, но мисля, че най-важната първа стъпка е да покажем вината на Иран. Смятам, че това не е въпрос, който засяга само Израел. Хизбула, заедно с Иран, отнеха живота и на хора от други страни. Систематичната атака в десетки страни по всички континенти позволява на тероризма да се разпространи по света и ако не бъде спрян, нещата все повече се влошават. Важно е международната общност да осъзнае, какво би станало, ако този режим, който убива хора, се сдобие с най-опасното оръжие - ядреното."

Водещи

Най-четени