На първа инстанция: Кметът на Карлово получи условна присъда 10.01 | 18:38

Кабаинов няма да има и право да заема длъжността "кмет" за срок от 4 години

От iNews

Районен съд- Пловдив издаде днес условна присъда от три години на кмета на Карлово Емил Кабаиванов и лишаване от право да заема длъжността "кмет" за срок от 4 години.

 Кабаиванов бе признат за виновен в това, че в периода 24.04.2013г. – 30.04.2014г. в гр.Карлово, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Карлово, е присвоил чужди пари в големи размери – общо 26 984,68 лв., собственост на Община Карлово, получени от нея по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007-2013г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд  за "Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр.Карлово", връчени му в това му качество и поверени му да ги пази и управлява, като присвоените средства са предоставени на българската държава от Европейския съюз.

Припомняме, че делото продължи около 2 години и се гледа на закрити врати. Съдебният процес започна първо в карловския съд, но съдиите там си дадоха отвод и делото беше преместено в Пловдив. При това положение съдебното следствие ще трябва да започне отначало и да бъдат изслушани отново всички свидетели и да се назначат нови експертизи. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Пловдив.

Преди дни, името на Кабаиванов нашумя покрай обвинение от кмета на община Калофер Румен Стоянов, че отпуснатите 300 000 лева за ремонт на мемориалния комплекс на Христо Ботев са откраднати. След сигнал на калоферския кмет и по заповед на премиера Борисов Агенцията за държавен финансов надзор е започнала проверка в Община Карлово за това как са изразходвани отпуснатите от държавата 300 хил. лева.

От своя страна, Кабаиванов даде на съд своя колега за клевета и наказателното дело ще бъде гледано на 21 януари в Пазарджик.

Водещи

Най-четени