На три морета да беше България и трите щяхме да заринем във фасове 13.08 | 15:10

Само за час доброволци събраха над 4500 фаса от плажа във Варна

От Беатрис Николoва

4500 фаса бяха събрани само за час от доброволци на Централния плаж във Варна. Доброволците събираха фасовете в късния следобед – и то само на малка част от плажната ивица, съобщават организаторите на акцията от "Морето не е за една ваканция".

Фасовете са опасни за морето – те съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от морските птици и други морски организми – и това да има фатални последици за тях.

Дори плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти – оказва се, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства. 4500 фаса – това са над 200 кутии с цигари.

"Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода – то трябва ние сами да я пазим от замърсяване” – коментира Деница Петрова от Greenpeace – България.

За да убедят летовниците, че фасовете са опасни, организаторите на почистващата акция, извадиха няколко смущаващи факта:

• Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година

• Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата

 

• Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него.

 

• Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини под въздействие на климатичните условия, тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.

 

• Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това, те никога не се разграждат напълно.

 

• Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели - костенурки, морски птици.

 

• Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен да замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.

 

Водещи

Най-четени