На училище с таблет, но чак през 2018 г. 26.02 | 11:46

За момента не всички ученици имат нужда от такива устройства, смята Клисарова

От Христина Рафаилова

Скоростният интернет може да не е толкова нужен на децата в училище в близката една година, но за сметка на това ще бъде изградена бърза връзка между институции, отговорни за образованието на малките.  

Това стана ясно от думите на образователния министър Анелия Клисаров пред БНТ по повод идеята всяко дете да има безплатен таблет, за да се обучава. Според нея за момента не всички подрастващи имат нужда от подобно устройство.  Най – важното в момента било да се изгради платформа, чрез която ведомствата в системата да комуникират постоянно, за да се облекчи административната тежест за учители и директори. Паралелно с нея ще се формира и такава, чрез която децата да получават информация и да бъдат препитвани онлайн. За целта са отделени 15 млн. лв., стана ясно от думите на Клисарова. Тя прогнозира, че в периода 2015 – 2018 г. всички деца ще имат достъп до мрежата чрез таблет. 

По нейно мнение за момента това е невъзможно, тъй като всеки 5 европеец нямал базови познания по математика и функционална грамотност, за да ползва новите технологии. В близките години това ще се промени, като прогнозите сочели, че през 2020 г. всеки трети гражданин на ЕС ще има нужда от работа с компютър. 

Министърът коментира и учебните програми, които наскоро отново разбуниха духовете, както и новия Закон за средното образование.  Тя заяви, че в момента не може да се каже какво ще има в учебните планове, но след приемането на закона те ще бъдат изготвени така, че да има баланс между всички предмети в училище.

Клисарова припомни, че в бюджета са предвидени средства за увеличаване на заплатите на учителите в малките населени места. Също така преподавателите ще получават средства за собствен транспорт, ако работят в друго населено място.

Тя беше категорична, че няма да има матури за 5-годишните деца. "В никакъв случай няма да има изпитване", добави  Клисарова. Тя поясни, че малките ще бъдат препитвани от психолози и медицински лица, за да се види дали нямат здравословни или други проблеми, които биха им пречили да усвояват учебния материал. 

По отношение на висшето образование министърът каза, че до 2015-2018 г. е реалистично таксите да станат до 30% от държавната субсидия за един студент. Това е възможно като се въведе нов начин на финансиране на университетите, така че те да бъдат компенсирани и да няма нужда да събират високи такси.

Министърът коментира и скандалът с директорът на школото в Рибново. Клисарова каза, че не може да се намесва политиката в класната стая. Тя добави, че децата вече ходят на училища. Министърът е поискал и документите от проверката на Регионалния инспекторат по образованието на уволнения директор. 

Най-четени