Наводнени къщи и квартали: Бедствено положение в Перник и Трън 11.01 | 16:12

Кризисен щаб ще наблюдава нивата на язовирите

От iNews.bg

Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора. "Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци", каза кметът Станислав Владимиров пред БНР.

"В град Батановци в махала "Андрейна" реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по-големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля", посочи кметът.

Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на градоначалника става дума за около 20 души. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Бедствено положение и в Трън

От тази сутрин и в Трън е обявено бедствено положение заради обилните валежи и високите нива на река Ерма, съобщи кметът Цветислава Цветкова пред БНТ.

Река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов, цитиран от БТА.

Заради обилните валежи нивото на реката се е вдигнало с 3 м и тя е наводнила частни имоти и дворове. Почти отцепен е квартал "Мурговица", защото свързващият го с града мост в по-голямата си част е под водата. Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи. 

 

Опасно повишаване на нивата и в София

Нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община се следят непрекъснато. Към момента няма опасност от разливи. Наблюдава се повишение на нивата на реките с около 50 см в рамките на коритата. Контролирано се изпускат язовири "Суходол" 2, "Иваняне", "Мрамор". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook.

Екипи на аварийната дирекция и пожарната отстраняват паднали дървета и клони по пътя между Бистрица и Железница и нa пътя за Плана. До почистването на пътя автобуси №69 и 70 се движат до Железница. Временно са спрени и автобуси №23 и 26 заради завиряване под моста в Нови Искър. Аварийни екипи работят на мястото, както и по завиряване в кв. "Требич".

"Шест екипа на аварийната дирекция на Столична община бяха на терен през нощта и продължават да отстраняват паднали клони и завирявания. До момента са отработени 20 сигнала", посочи Фандъкова.

Паднали дървета премазаха коли в Пампорово

Усложнена е обстановката в Пампорово - заради лошите метеорологични условия ски зоната не работи. Рано тази сутрин силните валежи и вятър са съборили четири големи бора, които при падането си са премазали няколко автомобила. При инцидента няма жертви и пострадали, а щетите са само материални. Паднали дървета има и върху пътното платно, съобщи Нова телевизия.

Паднал електрически стълб блокира движението към Самоков

Паднал бетонен електрически стълб блокира за няколко часа движението на пътя от София за Самоков в района на вилна зона "Ярема". При инцидента няма пострадали хора и коли. В района на вилната зона няма ток от неделя следобед, предаде БНТ.

Кризисен щаб ще наблюдава нивата на язовирите

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Министър Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора. Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от Щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации, съобщиха от икономическото ведомство.

Водещи

Най-четени