Наводненията из България доведоха до бедствено положение в много общини 13.12 | 10:00

Паднали мостове, наводнени къщи и пътища, истински воден ад за хиляди българи

От iNews.bg

Нивото на река Канина, кято вчера излезе от коритото си и заля няколко хотела все още е критично високо. В Огняново продължава да вали много сиен дъжд. "Вчера след заседание на кризисния щаб в община Гърмен, взехме решение да обявим бедствено положение. Основната причина е скъсаният главен водопровод от река Тувча, който захранва осем населени места от общината. В момента те са без вода и това е изключително притеснително, защото може да се наложи отново да затваряме детски градини и училища", обясни кметът на общината. Той призова държавата на помощ, защото Гърмен не разполага с необходимите ресурси и техника, а повреденият водопровод минава през няколко общини.

Почти всички хотели в Огняново са пострадали заради покачването на река Канина. Има съборени мостове, паднали подпорни стени, прекъснат път и наводнени къщи на територията на общината. Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени, съобщава БНТ.

Обявеното вчера бедствено положение на територията на Неделино, Рудозем и Девин остава. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че обстановката в областта е тежка. "Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са успели да пробият и да доставят хляб, продукти от първа необходимост и лекарства. До селата Триград, Жребево, Кестен и Бодлипад няма директен достъп, осъществява се по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора”, съобщи Сабрутев.

Припомняме, че в нощта срещу неделя реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска преляха. Голяма част от Рудозем и околните села останаха без ток през вчерашния ден. Бедстващи хора няма, но материалните щети са сериозни. Няколко села в община Девин пък се оказаха откъснати от света заради пътя към село Ягодина, който беше подкопан и отнесен.

Бедствено положение е обявено и в няколко общини на Благоевградско.  Най-тежко е положението в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.

Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното бедствие. "Има много залети дворове и градини, както и наводнени мазета и отнесени улици. На много места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, съобщи кметът на селото Велик Филчев.

Обстановката в Смолянска област все още е сложна. И в момента там продължава да вали обилен сняг. "Работи се по отстраняване на свлачища, има също паднали стени", разказа кметът на Смолян Николай Мелемов. Пътищата към с. Гела и Широка Лъка са достъпни. "Няма откъснати населени места и бедстващи хора, но нанесените поражения са големи", призна кметът на Смолян.

Остава в сила частичното бедствено положение в няколко населени места в областта. След спиране на валежите реките се прибраха в коритата си, но от сутринта отново вали слаб дъжд, а по високите части сняг. Все още има селища без достъп, а три са без ток, съобщи  зам. – областният управител на Смолян Андрей Кадишев. Заради големите щети по пътната инфраструктура са въведени ограничения за движението по републиканската пътна мрежа.

Засега бедственото положение в Неделино остава  в сила. Там продължава да вали обилно, има откъснати села, заяви пред Радио Пловдив кметът Боян Кехайов. Пътят от Неделино към областния център е наводнен, движението е частично възможно и се преминава, но има наводняване на платното. Речното ниво е високо и водата не се оттича, обясни кметът. Залята е помпената станция Крайна. Съоръженията трябва да се демонтират и профилактират, но водоподаване за населените места засега има. Проблемът е, че резервите ще се изчерпят до няколко дни, а няма друга алтернативи за доставка на питейна вода, обясни кметът на Неделино. Доъплнителна сложност е недостъпното им местоположение в момента, за да се направи нещо там. Поискана е помощ от 101 армейски алписки полк за преодоляване на щетите. Община Неделино и още 15 селища в нейния регион са в риск. Дори и тежка техника не достига дотам, разказа още кметът Боян Кехайов. Днес ще започне описване на щетите, за да се търси помощ от държавата.

В Девин вали обилен сняг, покривката е близо 7 см., съобщи кметът Здравко Иванов. Пътят Триград – Ягодина е полу-проходим. Работи се по възстановяването му. Ограничен е достъпът до Смолян. С високопроходими автомобили се достига до откъснатите селища и се осигуряват доставки от вода и хляб. Има опасност от възникване на спешни медицински случаи, тъй като линейките нямат достъп заради обстановката, допълни кметът на Девин. Там също ще се търси помощ от държавата, съобщава Радио Пловдив.

Водещи