Навършват се 68 години от Деветосептемврийския преврат 09.09 | 10:27

На тази дата през 1944 г. на власт в страната застава правителството на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев

От Елена Кирилова

На днешната дата се отбелязват 68 години от Деветосептемврийския преврат, при който се извършва насилствена промяна в държавната власт на България.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев, а на власт застава правителството на Отечествения фронт, начело на което е Кимон Георгиев.

Превратът е извършен в условията на започналата съветска окупация, като на ключови места в София застават армейски части, а на сутринта на 9 септември новият министър-председател обявява по радиото, че е извършена промяна.

В периода преди 10 ноември 1989 г. деветосептемврийските събития са начирани "социалистическа революция”, докато в годините след 1989 г. носят етикета "военен преврат”.

Превратът е осъществен с помощта на окупиращите страната сили на Третия Украински фронт и на Червената армия, благодарение на което Отечественият фронт взема властта у нас.

Деветосептемврийският преврат бележи историята на България, като след него в страната настъпва огромна икономическа, социална и политическа промяна в българското общество. Смяната на властта става причина България да излезе от Оста и да попадне в съветската сфера на влияние.

Събитието е последвано от силна вълна на насилие, извършено предимно от комунистически групи срещу политическите им или личните им противници. В края на 1944 г. създаването на Народния съд слага край на беззаконията и постепенно поставя под контрол властите.

Историците оценяват различно преврата, като според тях жертвите, убити тогава, са между 20 хил. и 40 хил. души. Народният съд осъжда общо 2730 души, сред които министри, журналисти, банкери, депутати, свещеници, учители, кметове и земевладелци.

Водещи

Най-четени