Награждават спасителите на село Бисер 15.02 | 13:34

Трима граждани ще получат 5 хил. лева от правителството. Предложени за военни ордени са петима военни

От Деляна Петкова

Правителството предложи за награди граждани и военнослужещи, участвали в спасителните действия в с. Бисе. по 5 хил. лева ще получат Атанас Димитров Атанасов, Атанас Георгиев Георгиев и Красимир Колев Колев, става ясно от прессъобщение на правителствената информационна служба. 

Тримата са жители на село Бисер и са наградени за тяхната "гражданска доблест и героизъм", са записали министрите по време на своето заседание. Мъжете са участвали активно в спасителните действия и за възстановяването след наводението отпреди седмица. 

С тяхна помощ от бедстващия район бяха изведени над 60 души, от които 18 възрастни.

Атанас Атанасов и Атанас Георгиев са предложени и за удостояване с медал "За заслуга” за заслуги в областта на борбата с бедствия и аварии. Те със собствени сили и средства са спасявали и извеждали от жилищата им  жители на селото, застрашени от наводнението и срутващите се постройки. Впоследствие активно се включват в организацията и извършването на аварийно-спасителните мероприятия.

Министерският съвет ще предложи на президента да награди с орден "За военна заслуга” и членовете на екипажа на вертолет с борден номер 701.

Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24 вертолетна авиобаза – Крумово да бъде удостоен с първа степен на ордена, старшина Петко Кирков – старши инструктор в отделение "Търсене и спасяване” в авиобазата, с втора степен на отличието, а майор Крум Семов – старши помощник началник на отделение "Летателно-тактическа подготовка”, старши лейтенант Васил Ганчев – старши техник в група "Вертолет и двигател” на ескадрила "Оперативна подготовка на авиационната техника”, офицерски кандидат Димо Костов – старши техник- борден в група "Вертолет и двигател” и цивилен служител Антон Христозов – борден съпроводител в отделение "Търсене и спасяване” в 24 вертолетна авиобаза – с трета степен на ордена, предлага МС.

Ордените ще бъдат връчени за проявения от тях изключителен професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време на аварийно-спасителни работи.

Вертолетът беше изпратен за оказване на помощ на бедстващите в районите на селата Стойково, Родопи и Бисер. При изпълнение на задачите с риск за живота си петимата военнослужещи и цивилният служител спасиха двама души от обърнат във водите автомобил и един човек от помпена станция в Любимец.

Водещи

Най-четени