Над 1000 преподаватели във ВУЗ са повишили квалификацията си 17.06 | 19:08

Най-високи резултати са постигнати по чужди езици, а най–ниски по информационни и комуникационни технологии

От iNews.bg

Над 1000 преподаватели от 51 държавни и частни университета в цялата страна са се включили в проекта "Повишаване квалификацията на преподавателите във висшите училища" на Министерството на образованието, младежта и науката.

Това съобщи днес заместник-министърът на образованието Петя Ефтимова на заключителната конференция, представяща резултатите от приключването на първия етап от проекта.

Повишаването на професионалните знания на академичния състав е минало през три вида обучение – по чужд език, информационни и комуникационни технологии и специализирани семинари, каза ръководителят на проекта и директор на Дирекция "Висше образование" Мария Фъртунова.

Най-висока оценка обучаващите се са получили по чужд език, където са се явили общо 588 преподаватели от София, Пловдив, Велико Търново и Благоевград. В курсове по английски език са взели участие 494 преподаватели, по немски - 54, и по френски - 40.

206 преподаватели от София, Варна, Пловдив и Русе са минали курсове за повишаване на професионалните знания по информационни и комуникационни технологии. Обаче анализът на заместник-ректорите на ВУЗ-овете е показал, че университетските кадри най-слабо са се представили в тази дисциплина от обучението.

На курсовете по специализирани семинари са се явили 266 преподаватели, като в тази дисциплина са се включили представители и на чужди университети като заместник-ректора на Американския университет, преподаватели от Холандия, Испания и Англия.

Проектът "Повишаване квалификацията на преподавателите във висшите училища" е на стойност 1,977 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от Европейския социален фонд. Реализацията му е в срок от две години.

Желанието на просветното министерство е да продължи този проект, но икономическата криза е причина голяма част от договорите по проектите, които се изпълняват, да бъдат сключени на много по-ниска стойност от стойността, която е била заложена за тях в бюджетите в момента на стартирането им, заяви заместник-министър Ефтимова.

Тя допълни, че това е довело като резултат до значителни спестявания, които до края на годината ще бъдат преразпределени.

Водещи

Най-четени