Над 15 млн. лв от бюджета отиват за последствията от природни бедствия 12.08 | 12:00

2,2 млн. лв. от парите са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети

От iNews.bg

Кабинетът одобри отпускането на 15, 876 млн. лв. от бюджетния излишък за преодоляване на последиците от бедствия. Парите ще бъдат насочени по бюджета на ресорните министерства и общини.

Те са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни възстановителни работи и за превенция, обясняват от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

Част от парите ще бъдат използвани за укрепването на свлачища в участъци от магистрала "Струма”, както и за почистването на коритото на река Марица. Друга част ще бъдат насочени за ремонт на общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, както и за изграждане на съоръжения за превенция от наводнения.

2,2 млн. лв. от парите са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Освен това стана ясно, че българското и сръбското правителства ще си сътрудничат в областта на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия.

Проектът очертава обща рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия.

Предвидени са различни форми на взаимодействие като оказване на помощ при поискване, обмен на информация, съвместно планиране и изпълнение на проекти и научни разработки, организиране на общи конференции и учения.

С документа се регламентират процедурите за пресичане на държавната граница от спасителни екипи, процедурите по внос и износ на стоки по време на спасителни акции и използването на въздухоплавателни и плавателни средства.

Компетентен орган за прилагането на Споразумението от българска страна е Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР.

 

 

Водещи

Най-четени