Над 20 болници игнорират задължението да разкрият ТЕЛК комисии 16.10 | 10:30

Очаквани резултати от предложените промени

От iNews.bg

Здравното министерство е изправено пред сериозно предизвикателство, свързано с функционирането на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) в страната. Въпреки увеличаването на броя им от 70 на 110 през настоящата година, се наблюдава тревожна тенденция на отказ за работа сред част от тях.

Болници отказват да разкрият ТЕЛК комисии

Над 20 болници в България отказват да разкрият ТЕЛК комисии, въпреки законовото задължение да го направят. Това става ясно от мотивите към предложените промени в наредба на Министерството на здравеопазването, пише вестник СЕГА.

Увеличение на бонусите за предсрочно издаване на решения

За да стимулира участието на лекарите в ТЕЛК комисиите, министерството предлага увеличение на бонусите за предсрочно издаване на експертни решения от 60 на 100 лева. Целта е да се подобри достъпът на гражданите до медицинска експертиза и да се намалят сроковете за издаване на решения.

Промени в организацията на ТЕЛК комисиите

През март 2024 година всички държавни и общински многопрофилни болници, както и комплексните онкологични центрове, бяха задължени да създадат ТЕЛК комисии. За университетските болници и тези със смесено държавно и общинско участие изискването е за най-малко две комисии.

Проблеми с набирането на персонал

Въпреки увеличението на броя на комисиите, се наблюдава сериозен недостиг на медицински персонал, желаещ да участва в тях. За да се справи с този проблем, министерството въведе задължително участие на началници на клиники/отделения или предложени от тях лекари в съставите на комисиите.

Финансови аспекти на проблема

Средното месечно възнаграждение на лекарите в ТЕЛК е около 1200-1300 лева, което е значително по-ниско от заплащането в други медицински направления. Настоящото заплащане за предсрочно издадено експертно решение е 60 лева, което се разпределя между членовете на тричленната комисия.

Статистика на издадените решения

Наблюдава се значително увеличение на броя на издадените решения през последните години. През 2022 година са отчетени 139 442 решения, докато през 2023 година броят им достига 183 070, което представлява ръст от 31,3%. Прогнозите за 2024 година сочат, че броят на решенията може да достигне около 220 000, което би било увеличение с около 20% спрямо предходната година.

Очаквани резултати от предложените промени

Министерството на здравеопазването се надява, че с увеличението на бонусите за предсрочно издаване на решения, половината от експертните решения ще бъдат издавани в съкратени срокове през следващата година. Това би довело до значително подобрение в сравнение с предишни години, когато имаше случаи на забавяне с 3-4 години.

Водещи

Най-четени