Над 200 семейства в „Симеоново“ с канализация до края на годината 20.06 | 17:12

Все още в столицата водопроводните тръби са в пъти повече от канализационните

От iNews.bg

200 км водопровод и канализация са изградени през последните години на територията на цялата Столична община. Това е дължината на една автомагистрала "Струма" - каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на канализация на улици в кв."Симеоново".

Инвестиционият проект за канализация в квартал "Симеоново" е от 2000-та година. От тогава до днес в района са изградени над 4 километра канализация и над 12 км водопровод.

Работата по главния канализационен клон 2 в "Симеоново" ще приключи до края на годината, а към него ще се присъединят около 200 семейства.

Някой жители обаче имат нужда да бъдат допълнително убеждавани да се включат в новата канализация. Все още водопроводът в столицата е почти три пъти по-дълъг от канализацията. Затова и големи територии от София продължават да използват септични ями.

В момента канализация вече се прави в Горна баня, Люлин, Горубляне, Модерно предградие, Бенковски и Кръстова вада. Предстои прединвестиционно проучване, което ще реши кои ще са следващите квартали, в които ще бъде изградена канализация.

Средствата за ремонтите са както от концесионера "Софийска вода", така и по европейски програми. Парите, които отпуска Европейската комисия са за населени места с над 10 000 жители, затова малките села трябва да бъдат окрупнени, за да получат средствата.

Водещи

Най-четени