Над 21 млн. лв. "потичат" към общините, за да преодолеят бедствията 15.10 | 13:33

Ще бъдат укрепени и премахнати опасните жилищни сгради

От Теодора Кокаланова

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 26 580 640 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. 

На общините ще бъдат преведени 21 733 543 лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и по бюджета на Министерския съвет за областните управители.

Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.

Възстановителна помощ е предоставена за укрепването или премахването на жилищни сгради, станали опасни и негодни за обитаване в резултат от наводнение или земетресение. 

Гражданите едва ли скоро ще забравят случилото се в община Мизия, когато буквално всичко беше под вода. Не е забравено и бедствието в Бургаско, когато в началото на септември водната стихия отне живота на трима души, сред които на 21-годишно момиче от Бургас. 

Най-четени