Над 3000 лв. трябват на месец, за да живее нормално българско семейство 22.05 | 18:01

Около 700 лева по-скъпо излиза издръжката на едно домакинство в София

От iNews.bg

3055 лв. са необходими на месец на четиричленно семейство в столицата. Животът в София е с около 700 лв. по-скъп от този в страната. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, които бяха представени на пресконференция днес.

Парите стигат за покриване на сметките, храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните стандарти. Необходимите доходи на член от домакинството в страната са необходими по 585 лв. или 2340 лв., в семейство с двама възрастни и две деца. Това означава, че родителите трябва да взимат чисто по 1170 лв.

"Сравнение със средната работна заплата към месец март, която е от 859 лв. имаме изоставяне с 26.6% на нетната работна заплата, спрямо необходимите средства, които трябва да получават двамата работещи родители", коментира Виолета Иванова от ИССИ. Тя обясни, че 73.3% от домакинствата в България не могат да си покриват нуждите, а около 26.6% от семействата страната разполагат с доход на едно лице със сума над 585 лева. Иванова допълни, че намалява броят на бедните домакинства, но това става с по-бавни темповете, което води до запазването на сравнително високото им равнище от 26%.

"1 млн. 890 хил. лица са тези, които имат доход на едно лице под 321 лв. Това се наблюдава в регионите извън София. Най-бедният регион е Северозападния. Там не само, че недостигат необходимите средства за живот, но разликата при тях в последните години е близо 30% от необходимите средства за издръжка, т.е. доходът е по-нисък с 30% от необходимите средства за издръжка на живот. При тях темповете са по-бавни поради факта, че общият доход нараства с по-големи темпове в райони, които са близо до София или до големи икономически центрове", обобщи изследователката.

Тя уточни, че въпреки тези данни имаме една положителна макроикономическа среда, БВП през последните години постоянно нараства, заетостта нараства, безработицата намалява. Тази тенденция продължава и през първото тримесечие на 2018 г. БВП по експертна оценка достигна до 3,5%. Основен двигател продължава да бъде потреблението, което показва, че нарастват доходите. Средната работна заплата нараства със 7% номинално през първото тримесечие за едногодишен период. Това показва, че има едно благосъстояние на населението. Броят на наетите на минимална работна заплата също се увеличава и достига около 20% от всички наети. 470 хил. живеят с минимална заплата. 36% от заетите в хотелите и ресторантите получават по 510 лв.

Средната работна заплата за страната през първото тримесечие на 2018 г. вече е 1077 лв., което е със 71 лв. повече спрямо същия период на миналата година. В София средната заплата е 1456 лв., като тя е два пъти по-висока от тази във Видин, където е 710 лв. "Ако продължи средният общ доход да нараства всяка година между 10 и 12% до 2022 година заплатите у нас ще достигнат 60% от заплатите, които получават в Европа", обясниха още от института.

Водещи

Най-четени