Над 33 000 фермери повишават квалификацията си 14.07 | 11:55

Предвидено е и обучение по опазване на околната среда

От Петя Михайлова

Над 33 000 земеделски производители ще повишат квалификацията си в курсове и семинари по одобрените над 100 проекта по Програма за развитие на селските райони.

Това съобщи експертът от министерството на земеделието Мая Нинова, цитирана от БНР.

"Особено голям интерес имат хората, при които обучението се явява като задължително условие - младите фермери, които нямат земеделско образование. При тях това е задължително условие - да преминат 150-часов курс", уточни Нинова.

"Онези, които имат земеделско образование, трябва да преминат курс, в учебната програма на който е включено обучение по проблеми на опазване на околната среда. Бих искала да им обърна внимание на тези два вида фермери по мярка 112, че съгласно изискванията на мярката и на учебната програма в наредбата е записано: "Всеки един курс, независимо от неговата тема и продължителност, (дали е 30 часа или 150 часа), има включен модул шест часа обучение по опазване на околната среда в земеделието", каза още тя.

Всеки фермер, който е преминал каквато и да е тематика, ще е покрил и изискването за обучение, включващо теми по опазване на околната среда, уточни Нинова.

Курсовете са безплатни за фермерите, като се покриват и разходите за транспорт, храна и нощувка.

Водещи

Най-четени