Над 50% от басейните във Варна работят на черно 18.07 | 12:52

Един от най-сериозните проблеми е, че никой не проверява техническото им състояние

От Петя Михайлова

Повече от половината басейни във Варна и курортните комплекси работят на черно, без да имат издадено разрешително за дейност.

Това каза Лавренти Силов, специалист по водно спасяване в областната структура на БЧК в града, цитиран от БТА.

По думите му един от най-сериозните проблеми в момента е, че никой не проверява техническото състояние на тези съоръжения. В законодателството за водното спасяване има пропуски, коментира Силов.

Според специалистите от БЧК е редно проверките на басейните да започват през пролетта, както и да се намери начин за оказване на непрекъснат контрол върху работата им.

"Проблемът с джетовете в морето се разреши, но никой не обръща внимание на водните колелета, а те често са претоварени и от тях непрекъснато се скача", каза Силов.

Според него държавата трябва да се намеси и за осигуряване сигурността на пристигащите детски групи от чужбина, които нямат спасител, нито определени места на плажовете.

"През това лято плажовете във Варна са сравнително добре оборудвани. Недостигът на спасители е малък, но пък средната им възраст е над 50 години, което също е проблем", каза още Силов.

От БЧК подчертаха още, че е редно за се забрани продажбата на алкохол на пясъчната ивица.

"От 18 до 30 юли във Варна ще се проведе Декада на водното спасяване", допълни председателят на Областния съвет на БЧК Илко Раев.

Предвидени са серия демонстрации по водно спасяване във Варна и курортните комплекси. На 22 юли ще се проведе научно-практическа конференция, на която специалистите ще коментират настоящите проблеми и вариантите за разрешаването им.

Миналата седмица 13-годишно германче се удави в басейн в курорта "Залтни пясъци", след като било засмукано от помпата за източване на водата.

Водещи

Най-четени